Redevenţele plătite de Petrom s-ar putea dubla

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La privatizare, austriecii de la OMV au impus statului român să menţină nivelul actual al redevenţei, precum şi modalitatea de calcul a acesteia până în 2014 Agenţia Naţională

La privatizare, austriecii de la OMV au impus statului român să menţină nivelul actual al redevenţei, precum şi modalitatea de calcul a acesteia până în 2014

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va propune guvernului să elimine facilitatea acordată companiei Petrom la momentul privatizării, prin care firma beneficiază de menţinerea nivelului redevenţei până în 2014. Redevenţa plătită de Petrom statului ar putea creşte astfel cu 92%.

Eliminarea facilităţii va fi prezentată guvernului sub forma unei ordonanţe de urgenţă, care vizează majorarea redevenţelor petroliere achitate de toate companiile, inclusiv Petrom, a declarat preşedintele ANRM, Bogdan Găbudeanu. Potrivit preşedintelui ANRM, facilitatea acordată grupului austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, este "total improprie".

Găbudeanu a adăugat că taxele din România se situează la o diferenţă majoră faţă de cele din statele UE, iar prin propunerile actului normativ nivelul redevenţei şi al celorlalte taxe petroliere se vor apropia de cele din blocul comunitar. Astfel, introducerea noilor taxe şi redevenţe petroliere va duce la încasarea unei sume de 1,9 miliarde de lei la bugetul de stat, faţă de valoarea de 782,9 milioane de lei de anul trecut.

Nivelul redevenţei plătite de Petrom ar urma să crească de la 347 milioane de lei pe an la 666 milioane de lei pe an.

În ce măsură statul va reuşi să obţină o majorare a redevenţelor plătite de Petrom rămâne de văzut, din moment ce în contractul de privatizare a Petrom se stipulează negru pe alb că "regimul de impozitare, aplicabil activităţilor de explorare şi producţie ale Petrom, nu va deveni, indiferent sub ce formă, mai oneros pentru societate, inclusiv prin majorarea ratelor impozitelor aplicabile ori prin introducerea de noi impozite cu privire la explorare şi producţie". De altfel, şase prevederi fiscale vor rămâne nemodificate, pentru OMV, până în 2014.

Petrom nu comentează

Oficialii Petrom şi cei ai OMV, acţionarul majoritar al companiei, nu au dorit să comenteze această propunere legislativă. "Vom analiza întâi documentul propus de ANRM şi vom oferi un punct de vedere în cel mai scurt timp", ne-a declarat Dan Pazara, director de comunicare la Petrom.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor (MEF) ne-au declarat că susţin propunerea ANRM de modificare a Legii minelor 85/2003 şi a Legii petrolului 238/2004. Potrivit MEF, modificările la Legea minelor vor aduce actualizarea nivelului redevenţelor, rămase aceleaşi din 1998, în timp ce în Legea petrolului va fi schimbată modalitatea de calcul a redevenţei. Aceasta ar urma să fie, conform uzuanţelor internaţionale, cotă parte din valoarea producţiei, şi nu pe intervale de producţie, ca până acum. "Legea actuală a petrolului are un caracter puternic protecţionist pentru concesionari", precizează MEF.

Din vânzarea Petrom, companie care exploatează integral resursele de ţiţei ale României şi jumătate din cele de gaz, statul a încasat în 2004 de la grupul austriac OMV suma de 668,81 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite