Recuperarea datoriilor firmelor falimentare, la jumatate fata de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din aproape 118.000 miliarde lei vechi creante au fost incasate 15.265 miliarde In recuperarea pagubelor produse de firmele in faliment, in Romania se actioneaza foarte tarziu. Asa se explica

Din aproape 118.000 miliarde lei vechi creante au fost incasate 15.265 miliarde
In recuperarea pagubelor produse de firmele in faliment, in Romania se actioneaza foarte tarziu. Asa se explica gradul redus de recuperare a creantelor, cuprins intre 8 si 10%. Media internationala este de 20-30% din masa credala. Din cele aproape 118.000 miliarde lei vechi, creante preluate de AVAS in 1999, au fost incasate pana astazi 15.265 miliarde. Aproape trei sferturi din paguba totala ajunsa la AVAS reprezinta creante de la bancile in faliment sau provenite din executarea garantiilor emise de stat la diverse imprumuturi, creante fiscale de la casele de asigurari de sanatate si creante comerciale de la societatile de distributie gaze si energie electrica. "Sunt zeci de mii de societati comerciale in stare de incetare de plati, unele create ca sa dea tunuri, altele ca sa vanda facturi, la care lichidatorul nu mai gaseste nici administrator si nici acte. Se actioneaza tarziu, iar averea, daca a existat, a fost vanduta", declara pentru Adevarul av. Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare. Un caz tipic pentru pra-duirea unei societati este, spre exemplu, Republica. "Asa-zisul investitor, firma Tehnologika din Daghestan, si-a insusit mai mult de 60% din averea S.C.Republica. Cand lichidatorul a preluat societatea, acesta a constatat ca aproape tot terenul (300.000 mp), precum si cladiri in suprafata de 70.000 mp, laminoare, piese au fost instrainate pentru preturi de nimic", spune Stanescu. Creanta Republica este de 2.000 miliarde lei vechi, iar lichidatorul anticipeaza ca nu vor putea fi recuperate mai mult de 300-400 miliarde, in conditiile in care va reusi sa readuca bunurile in patrimoniul societatii.
Nici creditele cu garantia statului nu au avut o soarta mai buna
Societatea Ocrim Romania are la activ o paguba de 24 milioane USD, ca urmare a unui credit extern angajat in 1992 si garantat de statul roman, prin Ministerul Finantelor. Mai mult, date fiind angajamentele externe cu scadente viitoare (3 ianuarie 2006), de circa 8 milioane USD, vorbim practic de un prejudiciu de aproape 35 milioane USD, din care s-a recuperat 1 milion. Principalii actionari sunt o firma dizolvata cu zece ani in urma (Celtic Commercial LTD din Irlanda) si o alta interesata sa-si vanda produsele pe piata romaneasca (Ocrim Spa Cremona - Italia).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite