Rectificarea bugetară va intra în şedinţa guvernului din această săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Gheorghe Pogea ne-a declarat că ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, va prezenta în şedinţa următoare a guvernului suma care poate fi redistribuită unor ministere, în

Vicepremierul Gheorghe Pogea ne-a declarat că ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, va prezenta în şedinţa următoare a guvernului suma care poate fi redistribuită unor ministere, în cadrul rectificării bugetare.
Deocamdată, nu se ştiu decât banii care vor fi alocaţi învăţământului, urmând ca decizia finală pentru celelalte domenii să se ia de comun acord între primul-ministru şi membrii cabinetului său. "La rectificarea bugetară din această săptămână, bugetul Ministerului Educaţiei va fi suplimentat cu 2.000 miliarde de lei vechi pentru a se plăti drepturile salariale restante cuvenite cadrelor didactice şi 3.550 miliarde de lei pentru infrastructura şcolară", ne-a spus Gheorghe Pogea. Pe lângă educaţie, rectificarea bugetară va aduce mai mulţi bani şi pentru proiectele de infrastructură, domeniile prioritare fiind transporturile, mediu, apărarea şi siguranţa naţională. Nu vor fi exceptate de la noua alocare de resurse nici sănătatea, integrarea, cultura, creşterea copilului şi fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia guvernului. Singurul ministru care s-a arătat mulţumit cu banii pe care îi are la dispoziţie este cel al agriculturii, Gheorghe Flutur. Problema acestuia nu este faptul că nu are fondurile necesare, ci că domeniul pe care-l păstoreşte este incapabil să absoarbă (din cauza lipsei unor proiecte viabile) atât banii existenţi în vistieria ministerului, cât şi pe cei proveniţi de la Uniunea Europeană.
Deficitul bugetar va fi majorat de la 0,5% la 0,9%
Într-o notă trimisă premierului Tăriceanu, ministrul de finanţe arată că suma totală care va putea fi alocată pentru rectificarea bugetară este de 0,8% din PIB, în condiţiile în care deficitul bugetar va creşte de la 0,5%, cât se previzionase iniţial, la 0,9%. De asemenea, guvernanţii se laudă că prin introducerea cotei unice de 16%, colectarea veniturilor la buget a crescut în primele luni ale anului cu 21%. "Astfel, este posibil suplimentarea veniturilor bugetare cu 1.160 milioane de lei noi, respectiv 0,3% din PIB", afirmă Sebastian Vlădescu în nota trimisă premierului Tăriceanu. Având în vedere aceste premise, se aşteaptă ca nivelul fondurilor care vor fi alocate la rectificarea bugetară să se situeze între 2.500-3.000 milioane de lei noi (aproximativ 700-800 milioane de euro).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite