Record de creştere a activităţii în construcţii la finalul anului trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă dezvoltarea economică estimată pentru anul trecut a fost de 7,7%, activitatea din sectorul construcţiilor a avut o contribuţie semnificativă. Virgil Voineagu, preşedintele

Chiar dacă dezvoltarea economică estimată pentru anul trecut a fost de 7,7%, activitatea din sectorul construcţiilor a avut o contribuţie semnificativă. Virgil Voineagu, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, a subliniat ieri, cu ocazia prezentării datelor referitoare la Produsul Intern Brut, că trebuie remarcată evoluţia sectorului construcţii. Estimările INS arată faptul că acest domeniu a ajuns să deţină o pondere de aproximativ 7% din totalul economiei, după ce, în urmă cu doi ani, nivelul era de circa 5,9%. Mai mult, în ultimul trimestru al anului trecut, perioadă ce este tipică pentru încetinirea activităţii în construcţii, a adus un ritm de creştere de 21,6% faţă de ultimul trimestru din 2005. Astfel, la nivelul întregului an 2006, sectorul de construcţii a contribuit cu 1,2 puncte procentuale, în timp ce industria a adus 1,7 puncte procentuale, iar serviciile - 3,6 puncte procentuale. Restul creşterii economice a provenit din agricultură (0,3 puncte procentuale) şi impozite nete pe produse (0,9 puncte procentuale). Iar prima parte din acest an ar putea aduce un nou record, ţinând cont că datele pentru luna ianuarie indică faptul că activitatea din construcţii a sporit cu circa 25% faţă de luna similiară din 2006.

Consumul populaţiei rămâne la cote înalte

Analizat pe partea de cheltuieli, principala contribuţie la creşterea Produsului Intern Brut a continuat să vină din partea gospodăriilor populaţiei. De aceea, analiştii Raiffeisen Bank subliniază faptul că dinamica cererii private reprezintă un semn clar al supraîncălzirii economiei, rezultând presiuni de creştere a preţurilor. "Atât consumul populaţiei, cât şi cererea pentru investiţii au accelerat în ultimul trimestru al anului trecut, conducând şi la rate înalte pentru întregul an", subliniază analiştii Raiffeisen Bank. Datele publicate de INS arată faptul că, la nivelul anului trecut, consumul populaţiei a sporit cu 12,6%, după ce în 2005 nivelul a fost de aproximativ 9%. Iar investiţiile au sporit cu 16,1% faţă de 12,6% în 2005. Astfel, ritmul alert de creştere a cererii private a contribuit la adâncirea dezechilibrului comercial, conducând la majorarea deficitului de cont curent, în 2006, la 10,3% din PIB faţă de 8,7% în 2005. Mai mult, analiştii Raiffeisen Bank subliniază faptul că deteriorarea dinamicii exporturilor, vizibilă în a doua parte a anului trecut, care probabil a avut la bază aprecierea puternică a monedei naţionale, reprezintă un factor suplimentar ce poate duce la majorarea deficitului de cont curent. Totuşi, pentru anul viitor, cele mai multe aşteptări indică un ritm de dezvoltare a economiei cuprins între 6% şi 6,5%. Iar consumul privat va continua să fie principalul motor de creştere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite