Recolte mai mari, mâncare mai scumpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2011 ne-a adus recolte peste aşteptări şi de o calitate superioară. Cu toate acestea, preţurile alimentelor vor continua să crească, spun specialiştii. Adaosurile intermediarilor, evaziunea şi faptul că exportăm ieftin şi importăm scump sunt motivele pentru care, şi în această toamnă, mâncarea se va scumpi.

Creşterea preţurilor înregistrată în ultimul an la nivel mondial i-a determinat pe oficialii din întreaga lume să ia tot mai în serios posibilitatea izbucnirii unei noi crize alimentare. De data aceasta ne vom confrunta însă cu o criză a preţurilor, avertizează specialiştii. Fenomenul nu a ocolit nici România. Recoltele din acest an au depăşit cu mult aşteptările specialiştilor (care oricum anunţau producţii mai mari faţă de anul trecut). „Tot ceea ce înseamnă cultură de vară a fost mai mare decât estimările. La grâu ne aşteptăm la şapte milioane de tone, la porumb - peste zece milioane de tone, iar la floarea-soarelui sper să obţinem 1,5 milioane de tone", a declarat pentru „Adevărul" Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii.

Cu toate acestea, nici nu se poate pune problema de ieftinirea mâncării ci, din contră, vorbim de noi scumpiri. Motivele invocate de reprezentanţii industriei agroalimentare sunt aceleaşi care ne scumpesc an de an mâncarea: adaosurile uriaşe ale intermediarilor, evaziunea fiscală din sector, taxele ridicate şi deciziile proaste în ceea ce priveşte comerţul exterior.

Pâinea nu se va ieftini

„Bineînţeles că nu este bine să plece grâu în afară în luna decembrie pentru ca apoi, în martie, să rămânem fără şi să importăm mai scump. De ce nu punem de-o parte cantitatea de care avem nevoie intern şi apoi să exportăm în martie, când toată lumea importă?", ne-a declarat Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - Rompan. „Este o decizie proastă a statului, însă nu avem ce face ", continuă acesta, adăugând că nici nu se poate pune problema unei ieftiniri a pâinii. Acelaşi lucru îl spun şi reprezentanţii sectorului de legume-fructe.

„Cu siguranţă, alimentele se vor scumpi la toamnă", crede Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Naţionale Profesionale Legume-Fructe. „Avem într-adevăr recolte mari şi de calitate, însă noi lucrăm în continuare cu pierderi din cauza intermediarilor", explică acesta, adăugând că nivelul ridicat al Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) şi evaziunea „sugrumă" afacerile producătorilor. „Sunt sectoare în care evaziunea ajunge şi la 5-10%, iar asta înseamnă zeci sau chiar sute de milioane de euro", recunoaşte Tabără.

Fără taxare inversă la legume

Pentru „a albi" această piaţă (una dintre cele mai negre din agricultura românească, depăşită numai de sectorul cerealelor), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a colaborat cu Ministerul Finanţelor pentru a obţine permisiunea Comisiei Europene de a aplica taxarea inversă (mecanism fiscal ce elimină plata TVA în fiecare etapă a traseului comercial, aceasta fiind plătită numai la finalul acestui ciclu de către ultimul beneficiar) pentru legume-fructe.

România a obţinut o decizie favorabilă în ceea ce priveşte intrarea în regim de taxare inversă a cerealelor şi a plantelor intermediare în luna mai şi imediat a demarat procedura pentru a obţine rezultate similare şi pentru legume-fructe. Acest lucru contravine însă normelor comunitare, ne explica încă de pe atunci Dan Lazăr, secretar de stat la Finanţe. „Din păcate, primul răspuns al Comisiei este negativ",
ne-a declarat Tabără ieri.

"Bineînţeles că nu este bine să plece grâu în afară în luna decembrie pentru ca apoi, în martie, să rămânem fără şi să importăm mai scump.''
Aurel Popescu, preşedintele Rompan

Intermediarii „fură" din două buzunare

Preţurile cresc pentru că produsele trec prin prea multe mâini

Recoltele peste aşteptări din acest an nu vor aduce câştiguri semnificativ mai mari producătorilor şi nici nu vor ieftini alimentele cumpărate de consumatori. Cine profită atunci de pe urma rezultatelor care, cel puţin teoretic, ar trebui să aducă tuturor câştiguri? „Degeaba avem recolte-record şi de calitate, în buzunarele noastre nu intră nimic. Se îmbogăţesc alţii pe munca noastră", a declarat Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Naţionale Profesionale Legume-Fructe. „Noi nu scoatem nici măcar banii cheltuiţi pe inputuri (fertilizatori şi alte substanţe chimice folosite în agricultură -n.r.)", explică acesta, adăugând că adaosurile intermediarilor sunt cele responsabile pentru preţurile ridicate din pieţe.

Preţurile cresc pentru că produsele trec prin prea multe mâini

Mai mult, recoltele mari i-au prins pe nepregătite pe fermieri şi autorităţi deopotrivă. Proprietarii de silozuri şi de spaţii de depozitare au majorat cu până la 30% chiriile, iar acest lucru s-a tradus în cheltuieli semnificativ mai mari pentru producători.  Din „fericire", intermediarii au fost pe aproape, preluând marfa la preţuri scăzute, direct de la micii producători, care nu-şi permit să plătească pentru a-şi stoca recoltele în aşteptarea unui cumpărător mai corect, spun reprezentanţi ai industriei.

info
info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite