Recolta din toamnă poate răcori inflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă anul agricol 2008 va fi bun, media scumpirilor va scădea cu 1% Dincolo de toate ameninţările pentru inflaţia acestui an, Banca Naţională întrevede o rază de lumină: recolta din

Dacă anul agricol 2008 va fi bun, media scumpirilor va scădea cu 1%

Dincolo de toate ameninţările pentru inflaţia acestui an, Banca Naţională întrevede o rază de lumină: recolta din toamnă, care se anunţă a fi bogată.

"Un an agricol bun ar putea determina temperarea cu cel puţin un punct procentual a inflaţiei la sfârşitul lui 2008. Să nu uităm că, în România, alimentele reprezintă 37,5% din coşul de consum - mult peste media UE", a declarat, ieri, economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

Contextul în care vin aceste precizări nu e, deocamdată, cel mai favorabil, având în vedere scumpirile anunţate, tot ieri, de majoritatea producătorilor de alimente. Crescătorii de porci, de exemplu, preconizează majorări inevitabile, cu 15%, a preţului cărnii - ceea ce va conduce automat la scumpirea mezelurilor. Ei încă mai resimt efectele secetei de anul trecut, între care cel mai accentuat este criza de furaje, iar scumpirea energiei a dus la o creştere a costurilor până dincolo de limita rentabilităţii.

Acum, când se întrevede deja un an agricol 2008 cu rezultate bune, s-ar părea că vom ieşi din cercul vicios al scumpirilor, mai ales că ponderea alimentelor în coşul inflaţiei e încă destul de mare. "În România, preţurile alimentelor reprezintă peste 70% din media pentru Uniunea Europeană, mai mult decât alte ţări din regiune precum Cehia, Slovacia sau Ungaria", a mai precizat Valentin Lazea, susţinându-şi teza potrivit căreia atenuarea scumpirilor (numai) la produsele alimentare poate aduce o temperare a inflaţiei.

Reamintim că, de la începutul acestui an, în coşul de consum al populaţiei - pe baza căruia statisticienii calculează inflaţia - alimentele au o pondere de 37,5%, mărfurile nealimentare - 44,7%, iar serviciile reprezintă 17,8%.

Stabilitatea financiară, în pericol

Scăderea veniturilor disponibile ale populaţiei, diminuarea ratei de economisire, dar şi nivelul la care a ajuns datoria externă reprezintă "potenţiale probleme care ar putea afecta stabilitatea financiară a României", a afirmat directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea. Jumătate din angajamente reprezintă datorie pe termen scurt, a afirmat Voinea, la seminarul "Retail banking 2008", organizat de Finmedia.

"Veniturile disponibile ale populaţiei înregistrează o tendinţă descendentă, pe măsură ce creşte costul creditării, luând în calcul ratele pe care trebuie să le plătească. De asemenea, rata economisirii este în scădere în ultimii ani", a precizat directorul GEA.

Preţul locuinţelor, din nou pe agenda BNR

Reprezentanţii BNR se vor întâlni, în următoarele zile, cu reprezentanţii notarilor şi ai Institutului Naţional de Statistică pentru a discuta elaborarea indicelui pieţei imobiliare din România.

Indicele ar putea apărea prima dată în 2009, a declarat directorul diviziei de stabilitate financiară a BNR, Ion Drăgulin. El a precizat că procesul de colectare a datelor va începe cel mai probabil în 2009 şi că indicele pieţei imobiliare va fi dat publicităţii cel mai devreme în cursul anului viitor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite