Recolta bună din 2008 nu ne va scăpa de inflaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costurile de producţie au crescut atât de mult, încât producătorii nu vor putea ieftini alimentele Chiar dacă la toamnă vom avea mai multe cereale, legume şi fructe, preţurile

Costurile de producţie au crescut atât de mult, încât producătorii nu vor putea ieftini alimentele

Chiar dacă la toamnă vom avea mai multe cereale, legume şi fructe, preţurile produselor alimentare finite vor continua să crească din cauza costurilor ridicate.

De-a lungul ultimelor şase luni, preţurile de producţie - în special în industria alimentară - au crescut vertiginos, apropiindu-se de 20% în vara acestui an (faţă de creşterile de 8% din vara anului trecut). Iar costurile de producţie resimţite la nivelul procesatorilor au ajuns să depăşească pragul de creştere anuală de 10%.

Şi preţurile producţiei agricole (costurile lucrărilor specifice) au atins cote înalte: în cazul vegetalelor, creşterea anuală este de 30%, iar în cazul produselor de origine animală se apropie de 20%, astfel că media costurilor din această categorie oscilează în jurul valorii de 25%.

Cererea mare este favorabilă scumpirilor

Din datele prezentate în ultimul Raport al BNR asupra inflaţiei (în care sunt conţinute şi statisticile citate mai sus) reiese că energia şi carburanţii au fost principalii factori de creştere a costurilor de producţie.

În asemenea condiţii, e greu de crezut că producătorii, procesatorii şi, în continuare, comercianţii vor fi în măsură să ieftinească produsele alimentare doar pentru motivul că materia primă va exista din abundenţă.

Cel mult, putem spera că scumpirea alimentelor nu va mai fi atât de accentuată ca în prima jumătate a acestui an...De regulă, se spune că majorarea preţurilor este sancţionată de către clienţi şi cel care scumpeşte marfa riscă să piardă muşterii.

Însă, la noi, lucrurile stau puţin diferit: chiar pe fondul scumpirilor dramatice din acest an, românii au ieşit campioni europeni la golirea rafturilor! Astfel că nici procesatorii, nici comercianţii nu se vor sfii să crească preţurile, cererea fiind oricum asigurată.

"Presiunea importurilor va continua probabil să acţioneze ca factor inhibitor pentru transferarea în preţuri a majorării costurilor", notează autorii Raportului BNR. Ei estimează, însă, că influenţa favorabilă a unei recolte bune asupra costurilor s-ar putea resimţi doar spre finele acestui an.

Se vor scumpi şi mărfurile

Hainele, încălţămintea, electrocasnicele, cosmeticele şi celelalte produse din categoria mărfurilor nealimentare din coşul de consum se află acum în faza de preluare în preţul final a creşterii costurilor resimţite de producătorii acestora. Iar costurile au crescut accelerat, ajungând de la o majorare medie anuală de 5%-8% în toamna anului trecut la aproape 20% în această vară.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite