Recesiunea va reveni, dar nu pentru mult timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea economiei în primul trimestru al anului 2012 are mai multe cauze, nu doar vremea nefavorabilă invocată de ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, spun analiştii. Aceştia cred că relansarea va veni în primăvară.

Declaraţiile de la sfârşitul săptămânii trecute ale ministrului Finanţelor, Bogdan Drăgoi, potrivit căroravom avea o recesiune cauzată de vremea nefavorabilă din primul trimestru au stârnit controverse în rândurile analiştilor economici. Aceştia îi dau dreptate lui Drăgoi, dar subliniază că nu doar viscolul a contribuit la contracţia economică din primul trimestru (scădere echivalentă cu revenirea în recesiune, având în vedere şi scăderea de 2% din trimestrul anterior), ci s-au manifestat şi alţi factori nefavorabili. Maximul scăderii economice estimat de analişti pentru primul trimestru din acest an este de 0,7%, în timp ce şeful Finanţelor vorbea de „câteva puncte procentuale" din PIB.

Ce spun economiştii

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România, spune că definiţia recesiunii tehnice, care se instalează după două trimestre consecutive de scădere economică, nu are fundamente economice, ci pur statistice. El estimează o scădere de 0,5-0,7% în primul trimestru din acest an, urmată de o creştere de 0,2% în trimestrul următor. Pentru întregul an, Dumitru estimează un avans economic de 0,5%.

Vlad Muscalu, economist la ING Bank, spune, de asemenea, că activitatea economică va continua să se contracteze în primul trimestru, impactul indus de situaţia externă şi condiţiile meteo nefavorabile inversând tendinţa pozitivă vizibilă în debutul anului. „După calculele noastre, rata analizată pentru primul trimestru ar fi mai mică decât 1%, ceea ce ar însemna o decelerare semnificativă faţă de creşterea anuală de 1,9% din ultimul trimestru. Contracţia în termeni trimestriali nu ar oferi o imagine favorabilă României, însă nici una diferită de contextul european curent", a declarat Muscalu.El estimează o scădere economică de 0,3% în primul trimestru faţă de ultimul trimestru din 2011.

Andrei Rădulescu, analist la SSIF Broker, este cel mai optimist dintre cei chestionaţi de Mediafax, spunând că sunt şanse egale ca economia să urce sau să coboare în primul trimestru, întrucât datele din luna ianuarie au fost pozitive, iar condiţiile meteo dificile au fost de scurtă durată.

„Datele pe luna ianuarie au arătat destul de bine, producţia industrială a crescut cu 0,6% faţă de decembrie. Totodată, comerţul cu amănuntul a accelerat cu 3% comparativ cu decembrie. Evoluţia comerţului cu amănuntul poate exprima impactul vremii nefavorabile, care a determinat populaţia să efectueze cumpărături în avans. Momentan, cred că balanţa este echilibrată în ceea ce priveşte probabilităţile ca în primul trimestru să asistăm la contracţie sau creştere economică", a declarat Rădulescu. Laurenţiu Floroiu, directorul de tranzacţionare al EFG Eurobank Securities, nu exclude ca activitatea economică să fie afectată de condiţiile meteo în trimestru al doilea.

„Privind în Europa, ni se transmite clar că statele şi cetăţenii ar trebui să se acomodeze cu ideea că nu se va mai putea trăi pe datorie, pe credit, şi deja mai toţi indicatorii arată consum şi comenzi în scădere. Şi atunci de unde ar putea apărea la noi vreun plus? Dacă nu a mers bine economia pentru că, «din cauza vremii nu s-a putut livra», cum va merge economia când, tot din cauza vremii, adică a unor posibile inundaţii, nu se va putea livra, aici referindu-mă exclusiv la sectorul agricol", a explicat brokerul.

Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 2,5%, după un avans de 1,9% în ultimul trimestru comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, dar activitatea economică a încetinit în intervalul octombrie-decembrie faţă de trimestrul al treilea, înregistrând o scădere cu 0,2% ca serie ajustată.

"În trimestrul întâi avem, din păcate, această neşansă a vremii, iar economia se pare că se va contracta faţă de ultimul trimestru. Tehnic, este posibil să intrăm în recesiune.''
Bogdan Drăgoi ministrul Finanţelor

0,7% este maximul scăderii economice din primul trimestru al acestui an, estimat de analiştii financiar-bancari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite