Recesiunea a trecut, unde-i reducerea CAS?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presiunea fiscală ce apasă piaţa muncii trebuia să fie diminuată imediat după anunţarea oficială a creşterii economice. La începutul anului, oficialii de la Palatul Victoria dădeau ca sigură o reducere a contribuţiilor sociale egală cu creşterea economică. Acum, nimic nu mai e cert.

Mesajele pozitive potrivit cărora România va ieşi din criză chiar din primul trimestru al acestui an au apărut, de la nivelul guvernamental, încă din februarie. Ca să fie şi mai plăcut percepute de mediul de afaceri, aceste mesaje au fost „asezonate" cu promisiunea că, odată ce vom şti sigur că am ieşit din recesiune, vor fi reduse „în primul rând" contribuţiile de asigurări sociale (CAS). Iar reducerea va fi aşa: cu cât va creşte economia în primul trimestru, cu atât va scădea CAS, dar avansul economic să nu fie mai mic de 1,5%.

Acum, când am aflat că mesajul optimist s-a adeverit şi, cel puţin pe hârtie, avem o creştere de 1,7% în primul trimestru, corect ar fi să ni se anunţe şi reducerea proporţională, promisă, a contribuţiilor sociale. Ei bine, pe cât de hotărâţi vorbeau oficialii la timpul viitor („vom reduce... cu atât"), pe atât de ezitanţi sunt acum.

Ce s-a întâmplat cu „viziunea fiscală"?

Februarie 2011: consilierul premierului pe probleme economice, Andreea Paul-Vass, iese la rampă cu o declaraţie care-i lasă mască pe toţi: „Viziunea fiscală este de diminuare a poverii fiscale prin diminuarea CAS. Perspectivele sunt pozitive din acest punct de vedere pentru că viteza cu care se va reduce CAS depinde de viteza de creştere economică şi avem toate argumentele necesare pentru a fi optimişti (...) Aşadar, în foarte puţine la număr luni, diminuăm CAS". Martie 2011: ministrul Muncii, Ioan Nelu Botiş, spune răspicat: „În iunie vom discuta despre o reducere a contribuţiilor de asigurări sociale, dar acum e prea devreme să vorbim despre procent (...)

Trebuie să vedem dacă la fondul de şomaj vom avea o reducere a contribuţiei". Desigur, în urma acestor declaraţii s-.a lansat un întreg cortegiu de dezbateri dacă e oportun şi în ce măsură trebuie reduse cotele CAS, iar concluziile au fost de fiecare dată aceleaşi: cu cât mai mult, cu atât mai bine, pentru angajatori şi pentru angajaţi deopotrivă. Chiar şi Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI în România, a arătat că „există şanse" ca reducerea CAS să intervină în cursul acestui an, cu condiţia creşterii colectării fondurilor la bugetul public.

„Nu vreau să vă vând iluzii"

Contactată de „Adevărul" pentru a afla în ce măsură mai este de actualitate promisiunea făcută în februarie, respectiv reducerea CAS proporţional cu creşterea economică, Andreea Paul-Vass ne-a răspuns: „Analizele pentru aplicarea acestei măsuri s-au făcut deja. Cred că se va lua curând o decizie şi până atunci nu am cum să vă spun o cifră. Nu ştiu când se va lua, mai exact, decizia aceasta, nu vreau să vă vând iluzii".

"Viteza cu care se va reduce CAS depinde de viteza de creştere economică.''
Andreea Paul-Vass februarie 2011

"Analizele s-au făcut. Nu ştiu când se va lua decizia, nu vreau să vă vând iluzii.''
Andreea Paul-Vass iunie 2011

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite