Reanalizarea contractului Petrom-OMV induce riscuri de tara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se pare ca, prin interventiile sale intempestive, presedintele Traian Basescu tocmai a anulat decizia Consiliului Concurentei de a amenda Petrom-OMV cu 30 milioane de euro pentru abuz de piata

Se pare ca, prin interventiile sale intempestive, presedintele Traian Basescu tocmai a anulat decizia Consiliului Concurentei de a amenda Petrom-OMV cu 30 milioane de euro pentru abuz de piata dominanta. Traian Basescu denigrea-za o privatizare care s-a facut pe baza unei legi, votate in unanimitate de parlament. Inclusiv de partidul pe care Traian Basescu il conducea in toamna. In context, analistii se tem ca interventia presedintelui va aduce Romaniei prejudicii de fond pe termen lung. Dupa acestia, investitorii pot fi pusi pe fuga, iar daca vor veni, vor negocia la sange riscul de tara instabila.
Contractul, votat de intregul Parlament
"Nu poate fi reziliat contractul dintre OMV si statul roman. Ne dau austriecii in judecata si castiga. Este un acord intre doua parti si nu poate fi facut public decat cu acordul OMV", sustin surse din apropierea echipei de negociatori. Contractul a trecut prin parlament, unde a fost votat in unanimitate.
Deci, privatizarea Petrom s-a facut pe baza de lege. Unde au fost cei care il denigreaza astazi? se intreaba aceleasi surse.
Dan Barbulescu, actionar minoritar al Petrom, sustine ca si contractul cu OMV poate fi reziliat, ca orice contract, dar cu despagubiri. "Daca OMV a incalcat prevederile contractuale si a creat prejudicii, atunci statul poate castiga. Dar si daca statul incearca sa-i impuna OMV taxe pe profit, austriecii castiga", declara Barbulescu. Acesta mai sustine ca respectivul contract poate include vicii de forma in privinta concesiunilor petroliere, vicii pe care avocatii OMV le-au scapat din vedere. Aceste vicii ar putea fi, in schimb, cunoscute de presedintele Basescu. "Viciile nu sunt neaparat in contract. Contractul e perfect. Dar pe langa el mai sunt alte 60 de contracte. Pe acestea, OMV nu a reusit sa le curete", mai sustine Dan Barbulescu. Analistul Adrian Moraru, din cadrul Institutului pentru Politici Publice, sustine ca o renegociere ar putea fi posibila, dar nu o reziliere.
"In orice situatie insa Romania va avea de pierdut. Viitorii investitori isi vor include in contract toate riscurile de tara instabila.
Toti vor gandi ca negociaza cu un guvern, dar ca vor fi reziliati de urmatorul guvern", declara Adrian Moraru.
Consiliul ConcurenTei urma sa amendeze OMV
Surse oficiale apropiate Consiliului Concurentei ne-au declarat, ieri, ca aceasta institutie urma sa amendeze OMV cu 30 milioane de euro.
"Inca din aprilie, Consiliul Concurentei monitoriza evolutia preturilor la carburantii comercializati de OMV. Analiza era finalizata, iar Consiliul Concurentei urma sa-si faca datoria. Dar dupa interventia presedintelui Basescu, OMV a scazut de doua ori pretul benzinei si al motorinei. In aceasta situatie, decizia Consiliului Concurentei a fost anulata din start", sustine sursa autorizata.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite