Realizarea cablului electric submarin România-Turcia, stabilită în iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul român al Economiei, Adriean Videanu, şi ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, se vor întâni în iunie, la Bucureşti, pentru a pune bazele unui comitet de lucru mixt privind modalităţile de dezvoltare şi calendarul proiectului cablului submarin care va lega cele două ţări.

Transelectrica a finalizat, recent, studiul de fezabilitate al proiectului, care va permite exportul de energie din România către Turcia, stat unde cererea de energie este mai mare decât producţia.

Cablul ar putea fi va fi funcţional în 2012.

Nuclearelectrica a suportat un sfert din costurile studiului de fezabilitate, respectiv 375.000 de euro, în schimbul accesului la informaţiile privind fezabilitatea acestui proiect, în condiţiile în care, odată cu intrarea în funcţiune a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, în 2016-2017, România va dispune de un exces de electricitate.

Totodată, economia Turciei cunoaşte o dezvoltare accelerată, iar cererea de energie în această ţară creşte cu peste opt la sută anual, potrivit Transelectrica.

În aceste condiţii, cablul de transport submarin va avantaja România în momentul în care Turcia va importa masiv energie.

Iniţiat în 2004, proiectul ar fi trebuit finalizat în 2009. Potrivit primelor estimări, cablul va avea o capacitate de transport de 600 MW şi va uni staţiile de la Constanţa şi Pasakoy, iar costurile totale s-ar putea ridica la 400 de milioane de euro.  

Videanu a participat s-a întâlnit astăzi, la Istanbul, cu omologul său turc, căruia i-a prezentat principalele elemente ale strategiei energetice a României, proiectele care pot fi dezvoltate în colaborare în România şi Turcia, precum şi participarea celor două ţări la proiectele energetice regionale.

Cei doi minişti vor discuta, la viitoarea întâlnire din iunie, de la Bucureşti, şi pe tema altor proiectele energetice de interes comun.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite