Reacţii pro şi contra Bursei de case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţiile imobiliare privesc cu scepticism listarea proprietăţilor la Bursa de Valori Imobiliare (BVI), apreciind că piaţa românească nu este încă suficient de matură pentru un astfel de

Agenţiile imobiliare privesc cu scepticism listarea proprietăţilor la Bursa de Valori Imobiliare (BVI), apreciind că piaţa românească nu este încă suficient de matură pentru un astfel de proces.
Proprietăţile imobiliare ar putea fi listate, în scurt timp, la Bursa de Valori Imobiliare (BVI). În mod neaşteptat însă, fie din scepticism, fie din dorinţa de a lăsa timpul să confirme performanţele unei astfel de iniţiative în premieră pe piaţa românească, majoritatea agenţiilor imobiliare nu s-au grăbit cu aprecierile.
"Compania Eurisko Real Estate Consulting a luat la cunoştinţă despre înfiinţarea Bursei de Valori Imobiliare în România, dar pentru moment nu emite apreceri despre această iniţiativă. Orice comentariu se va face ulterior, la momentul potrivit, în funcţie de evoluţia evenimentelor", ne-a declarat Răzvan Jelesneac, Comunication Manager la Eurisko. şi reprezentanţii Regatta şi DTZ Echinox se abţin de la orice comentarii pe marginea acestui subiect. Există şi voci care spun că piaţa noastră nu este încă atât de matură pentru astfel de proiecte. "Cred că este prematur un asemenea proiect pentru piaţa din România, nici clienţii şi nici agenţii imobiliari nefiind pregătiţi pentru aşa ceva. Asta nu înseamnă că această idee nu poate deveni funcţională, dar nu cred că va acapara un volum mare de tranzacţii", ne-a declarat Călin Clinciu, directorul de comunicare al Euroest Invest. Nici termenul de Bursă nu este considerat drept cel mai potrivit. "Termenul de Bursă de Valori Imobiliare mi se pare puţin forţat, cred că mai aproape de realitate este ideea de portal. Bursa presupune mult mai multe capacităţi, cele mai importante fiind transparenţa şi siguranţa tranzacţiei", este de părere Clinciu.
Tranzacţii transparente
"Pe de altă parte, BVI va face mai atractivă şi mai dinamică piaţa imobiliară din România, atât pentru investitorii autohtoni, cât şi pentru cei străini", consideră Oana Taraze, Associate Managing Director la compania Eurohouse. Proprietarii obţin o vizibilitate ridicată pentru tranzacţionarea proprietăţii lor. Potrivit informaţiilor de pe site-ul oficial al BVI, vânzătorii îşi pot tranzacţiona proprietatea la Bursă numai dacă sunt reprezentaţi de către un agent imobiliar. Odată listată, proprietatea este disponibilă spre tranzacţionare tuturor agenţiilor imobiliare, membre ale BVI. În acelaşi timp, fiecărei proprietăţi i se va întocmi un istoric, format din evoluţia caracteristicilor ei fizice, condiţiile în care a fost tranzacţionată, stadiile prin care a trecut de la punerea pe piaţă până la încheierea tranzacţiei. Aceste date se acumulează în timp şi rămân înregistrate în baza de date a Bursei, putând fi accesate oricând de către membri. În acelaşi timp, agenţii imobiliari vor fi nevoiţi să renunţe la o parte din comision, aceştia încasând numai comisionul de vânzător. În sistemul dezvoltat de BVI, comisionul total al tranzacţiei este oferit de către proprietar. Din comisionul total, agentul de listare trebuie să ofere o remuneraţie agentului colaborator, comunicată la publicarea listării. Cumpărătorul nu va plăti niciun comision agentului său ori agentului colaborator, în cazul în care nu s-a agreat altfel.
În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor pentru proprietăţile imobiliare, reprezentanţii agenţiilor imobiliare rămân la ideea că tot piaţa va stabili trendul. "Preţul imobilelor sunt date de piaţă şi de accesul, mai greu sau mai uşor, la credite bancare, funcţionarea BVI neinfluenţând preţul acestora", susţine Călin Clinciu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite