Reabilitarea termică va costa statul 3,4 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul "Termoficare 2006-2009 - calitate şi eficienţă" a fost aprobat, ieri, de guvern, la propunerea ministrului de stat Gheorghe Pogea. Autorităţile urmăresc modernizarea sistemelor

Programul "Termoficare 2006-2009 - calitate şi eficienţă" a fost aprobat, ieri, de guvern, la propunerea ministrului de stat Gheorghe Pogea.
Autorităţile urmăresc modernizarea sistemelor centralizate de producere şi distribuţie a energiei termice, începând de la producător şi până la consumatorul final. Programul are două componente distincte: eficientizarea sistemului până la scara blocului (unităţi de producere a energiei termice, reţele de transport al apei calde şi căldurii, contorizarea imobilului) şi componenta care ţine de consumatorul final (rentabilizarea reţelelor interioare de apă caldă şi căldură, contorizarea individuală, robinete termostatate, reabilitarea termică a faţadelor, teraselor şi tâmplăriei exterioare). Vicepremierul Gheorghe Pogea a afirmat că, la orizontul anului 2010, consumul de resurse energetice primare se va reduce cu cel puţin 10 milioane de Gcal/an, faţă de consumul lui 2004. Reabilitarea termică vizează peste un milion de apartamente, în care locuiesc cinci milioane de oameni. Valoarea estimată a programului este de 13,4 miliarde RON (3,7 miliarde de euro), din care 12,17 miliarde RON (circa 3,4 miliarde de euro) reprezintă împrumuturi pentru finanţare în perioada 2006-2009, iar diferenţa de 1,24 miliarde RON va fi asigurată din bugetele anilor 2006 şi 2007. Pentru modernizarea reţelelor în interiorul imobilelor, precum şi la realizarea izolării termice a acestora, statul va acorda împrumuturi proprietarilor clădirilor care vor să beneficieze de program.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite