Reabilitarea termică, afacere pe banii statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ trei mii de euro investite pentru reabilitarea termică a unui apartament asigură nu numai creşterea confortului termic din locuinţă, dar şi a valorii apartamentului pe piaţa

Aproximativ trei mii de euro investite pentru reabilitarea termică a unui apartament asigură nu numai creşterea confortului termic din locuinţă, dar şi a valorii apartamentului pe piaţa imobiliară.
Suma nu este plătită integral din buzunarul proprietarului, ci numai o treime, restul fiind asigurat în părţi egale de la bugetul de stat în cadrul programului naţional de reabilitare termică a unor clădiri de locuit precum şi de către primăria localităţii în care se află imobilul. Spre exemplu, la Ploieşti se lucrează deja la reabilitarea unor blocuri, în timp ce locuitorii din Topoloveni, Moldova Nouă, Medgidia şi Buzău se pregătesc să înceapă în curând. La venirea iernii, proprietarii unor apartamente din trei blocuri din Medgidia vor plăti facturi mai mici la întreţinere, în urma reabilitării faţadei, a planşeului şi a subsolului. "Aceste îmbunătăţiri aduse structurii blocului echivalează cu o creştere cu 30-44% a confortului termic din apartamente", ne-a declarat Tiberiu Dragomir, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare din cadrul Consiliului Local Medgidia. În plus, un bloc reabilitat primeşte automat certificatul energetic, fără de care niciun apartament nu va mai putea fi vândut din 2009.

Locatarii blocurilor înalte ies mai ieftin
Sumele cheltuite pentru reabilitarea termică sunt mult mai mici în cazul blocurilor cu zece etaje. Suprafeţele comune se împart la un număr mai mare de proprietari, explică specialiştii. În medie, reabilitarea unui apartament costă între 570 şi 1.800 de euro, aceasta fiind treimea suportată de către proprietar. Spre exemplu, în cazul unui bloc P+2 din Medgidia, urmează să se investească aproximativ 66.000 euro cu reabilitarea lui. Asta, fără a lua în calcul expertiza, auditul energetic, studiul de fezabilitate, precum şi proiectarea lucrărilor, care sunt finanţate de la bugetul de stat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite