Războiul gazelor, varianta Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a sistat ieri livrările de gaze către Belarus, pe fondul datoriilor acumulate de Minsk către producătorul Gazprom. Problemele dintre cele două state ex-comuniste ar putea afecta alimentarea cu gaze a unor ţări europene, precum Polonia, Germania şi Lituania.

După un weekend de conflict mocnit, manifestat doar la nivelul declaraţiilor, dimineaţa zilei de ieri a venit cu punerea în practică a ameninţărilor din partea Rusiei. Astfel, preşedintele rus Dmitri Medvedev a ordonat companiei Gazprom să taie exporturile de gaze naturale către Belarus cu 15% într-o primă fază, urmând ca reducerea să se facă treptat şi pentru restul volumelor de gaze, potrivit Reuters.

Citiţi şi:
Rusia a tăiat gazele Belarusului, ţară prin care trece 20% din gazul către Europa

România nu este afectată de tăierea gazelor ruseşti către Belarus

Gazprom avertizase că va recurge la această metodă de constrângere, dacă Minskul nu îşi va plăti datoriile de 192 de milioane de dolari pe care le are către gigantul rus. „Livrările vor fi reduse zilnic, proporţional cu volumul datoriilor", a afirmat Alexei Miller, CEO Gazprom, potrivit agenţiei RIA Novosti.

Ucraina, rută de rezervă

Belarus este cea de-a doua ţară de tranzit a gazelor ruseşti către Europa, după volumul care îi traversează teritoriul, după Ucraina. La rândul său, Minskul a arătat că Gazprom îi datorează 200 de milioane de dolari, reprezentând tarifele de tranzit al gazelor. Un purtător de cuvânt al Gazprom a recunoscut acest lucru, spunând totodată că problema acestei datorii a Rusiei a ieşit la suprafaţă abia după ce Belarusul a blocat plăţile efectuate de Gazprom.

Disputele dintre Rusia şi ţările vecine privind preţul gazelor au devenit un motiv tot mai serios de îngrijorare pentru Europa, după ce, în luna ianuarie a anului trecut, Gazprom a sistat timp de trei săptămâni exporturile către Europa din cauza unei dispute cu Ucraina privind datorii, preţuri şi tarife de tranzit. Atunci, mai multe ţări, precum Polonia, Bulgaria, Republica Moldova sau Slovacia, au avut probleme cu încâlzirea pentru populaţie.

În legătură cu decizia de ieri, oficialii Gazprom au arătat că dispun de suficientă capacitate pentru a devia prin Ucraina exporturile către Europa care ar fi trebuit să treacă prin Belarus, adăugând totodată că impactul disputei va fi resimţit în mică măsură datorită necesarului redus de gaze naturale pe timp de vară. Chiar şi în sezonul cald, asigurarea gazelor este vitală pentru termocentrale, care acoperă cel puţin un sfert din consumul de electricitate în fiecare din ţările Europei Centrale.

În faţa acestei ameninţări, Comisia Europeană a adoptat o poziţie pacifistă. Potrivit purtătorului de cuvânt al comisarului pentru energie, este de aşteptat ca fluxul de gaze către Europa să nu fie afectat. Autorităţile din Belarus au anunţat aseară că îşi vor plăti datoriile în termen de două săptămâni.

România nu este afectată

Importurile de gaze ruseşti ale României nu sunt afectate, întrucât livrările către ţara noastră nu se realizează prin conductele care tranzitează Belarusul, ci prin Ucraina.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite