Conflictul dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord dă peste cap cursul dolarului şi pieţele internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursele de valori din Asia au suferit o lovitură dură astăzi, când Coreea de Nord a pornit atacul asupra insulei Yeonpyeong din Coreea de Sud.

În urma atacului, cursul dolarului a înregistrat o creştere semnificativă, investitorii considerând moneda americană o alternativă sigură la potenţialele instabilităţi cauzate de un conflict armat. Pieţele asiatice au reacţionat negativ, înregistrând scăderi în contextul tensiunilor dintre cele două state, informează "The Wall Street Journal".

Cursul dolarului în raport cu wonul - moneda naţională a Coreei de Sud - s-a stabilizat în jurul valorii de 1,137.5 woni pentru un dolar astăzi, în creştere faţă de cursul de ieri (1,125,7 woni/dolar).

Mai mult, efectele au fost resimţite chiar şi de yenul japonez, îndelung considerat un paradis pentru investitori datorită stabilităţii cursului. Investitorii s-au grăbit să vândă moneda japoneză din cauza proximităţii spaţiale dintre Japonia şi Peninsula Coreeană.

"De fiecare dată când zboară obtuze în aer, riscul nu va fi unul pozitiv", a declarat Rob Ryan, stateg la BNP Paribas, citat de wsj.com.

Indicele bursier sud-coreean Korea Composite Stock Price Index (KOSPI) a închis în scădere cu 0,7% înainte de anunţul autorităţilor, iar analiştii încă nu se pot pronunţa asupra evoluţiei din următoarele zile.

"(Mâine - n.r.) piaţa ar putea fi amplu influenţată de veştile din Coreea de Nord", a declarat Cho Yong-hyun, strateg pentru pieţe la Hana Daewoo Securities.

Astăzi, contractele futures tranzacţionate pe KOSPI 200 au înregistrat o scădere de 2,44%.

"Contractele futures tranzacţionate pe KOSPI 200 au închis în scădere, ceea ce reflectă îngrijorările asupra problemei nord-coreene. Aceasta ar putea avea un impact negativ pe pieţele spot mâine", a adăugat Cho Yong-hyun.

Efectele atacului armat dintre Coreea de Nord ºi Coreea de Sud a ajuns ºi la pieþele europene. Dublate de speculaþiile privind viitorul zonei euo în contextul împrumutului de urgenþã solicitat de Irlanda, indicele bursier Stoxx Europe 600 a înregistrat o scãdere de 1%. La Londra, indicele FTSE 100 a cãzut cu 1,2%, iar la Paris indicele CAC-40 a înregistrat o scãdere de 1,6%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite