Războiul laptelui a ajuns în faza asedierii fabricilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, crescătorii de vaci trec "de la discuţii la fapte" şi pichetează producătorii de lactate pentru a obţine preţuri mai bune Producătorii de lactate au refuzat sistematic

Astăzi, crescătorii de vaci trec "de la discuţii la fapte" şi pichetează producătorii de lactate pentru a obţine preţuri mai bune

Producătorii de lactate au refuzat sistematic propunerile crescătorilor de vite de a plăti mai mult pentru laptele colectat. Ceea ce i-a determinat pe aceştia din urmă să organizeze acţiuni de protest chiar la fabricile de lactate, care vor fi pichetate, astăzi, timp de câteva ore.

Şase dintre cele mai mari fabrici de lapte - Cluj, Sighişoara, Alba, Vatra Dornei şi două din apropierea Bucureştiului - vor fi "asediate", astăzi, de către principalii lor furnizori de materie primă, reuniţi în sindicate şi asociaţii ale crescătorilor de vite.

Problema cea mai arzătoare cu care se confruntă părţile este cea a preţului oferit pentru lapte, în momentul colectării. În timp ce sindicaliştii cer o mărire substanţială a acestui preţ, procesatorii spun că, dacă ar plăti în plus pentru materia primă, ar fi nevoiţi să scumpească iaurtul, brânza, smântâna, untul şi celelalte produse finite rezultate din prepararea laptelui.

Pichetările vor avea loc în comuna clujeană Baciu (la sediul firmei Friesland), în Bucureşti (Danone), în comuna suceveană Dorna Candrenilor (La Dorna), în Sighişoara (Hochland), la Popeşti Leordeni (Tnuva) şi la Oiejdea-Alba (Albalact). Totodată, organizatorii ameninţă că vor trece şi la alte forme de protest, cum ar fi oprirea livrării de lapte şi blocarea intrării camioanelor cu lapte de la producătorii din alte ţări.

"Mai vreţi lapte din România?"

"Am hotărât, la nivel naţional, să punem capăt discuţiilor şi să trecem la fapte", a declarat, ieri, Dorel Secară, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România. La rândul său, preşedintele Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan, a afirmat că "nu vom accepta să umplem buzunarele acestor samsari (...) Ei nu vor mai avea posibilitatea să negocieze individual, pentru ca fiecare ţăran să fie bătaia lor de joc, trebuie să negocieze cu sindicatele dacă vor să mai cumpere lapte din România".

În Uniunea Europeană, "sindicatele negociază cu procesatorii şi cu comercianţii, semnează un acord prin care stabilesc un preţ anual de referinţă al laptelui", a mai spus liderul sindical. În replică, reprezentanţii procesatorilor - reuniţi în Asociaţia Patronatelor Române din Industria Laptelui (APRIL) - precizează că preţul materiei prime poate fi stabilit numai prin negociere între procesatori şi furnizori, şi nu la nivel colectiv.

"În ultimul an, preţul laptelui ca materie primă a crescut cu un procent mai mult decât preţul produselor lactate, diferenţa fiind absorbită prin eforturile procesatorilor de a reduce costurile de fabricaţie", se arată într-un comunicat al APRIL.

Deocamdată, laptele se colectează de la crescătorii de vite cu mai puţin de 1 leu/litru şi se vinde în magazine cu aproximativ 4 lei...Reamintim că ponderea lactatelor în coşul de consum a scăzut de la 10,3% în 2007 la 8,82% în 2008.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite