Războiul dintre fermieri şi procesatori îngheaţă preţul laptelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele anunţate de crescătorii de taurine nu influenţează decizia producătorilor de lactate de a cumpăra ieftin materia primă. Presiunile crescătorilor de taurine privind majorarea

Protestele anunţate de crescătorii de taurine nu influenţează decizia producătorilor de lactate de a cumpăra ieftin materia primă.

Presiunile crescătorilor de taurine privind majorarea preţului pentru lapte se lovesc de zidul refuzului marilor procesatori, care susţin că nu pot să plătească mai mult fermierilor fără să scumpească produsele finite.

După ce Sindicatul Crescătorilor de Taurine din România a anunţat că va organiza la începutul săptămânii viitoare acţiuni de protest la poarta fabricilor de procesare, din cauza refuzului acestora de a majora preţul pentru laptele colectat, Danone România a precizat că acest lucru ar duce direct la majorarea preţului pentru produsele lactate.


"Faţă de vara anului 2007, preţul plătit pentru lapte a crescut cu peste 35%, în timp ce preţul produselor noastre pe piaţă a crescut cu mai puţin de 15%. O nouă creştere a preţului la lapte, dictată de fermieri, s-ar răsfrânge în mod direct în preţul produselor pe piaţă, adică ar trebui să fie suportată integral de consumatori", a declarat managerul de achiziţii lapte al Danone România, Gheorghe Petrişor.


Potrivit reprezentantului companiei, produsele importate ar deveni astfel mai ieftine decât cele româneşti, iar producţia internă, necompetitivă, s-ar diminua drastic, producătorii industriali şi agricoli urmând a fi împinşi spre faliment. Compania Danone susţine că nemulţumiţii sunt numai fermierii care "nu reuşesc să îşi controleze costurile, acestea depăşind preţul pieţei. Ei ar trebui să îşi eficientizeze costurile şi să ridice calitatea laptelui obţinut, pentru a-şi spori câştigurile".


Rezolvarea poate veni din calitatea laptelui


Totodată, susţine procesatorul, preţul vehiculat de Sindicatul Crescătorilor de Taurine, de 0,5 lei pe litrul de lapte, nu este unul real din punct de vedere economic. "Cred că singura soluţie viabilă pentru fermieri este să îşi eficientizeze afacerea, prin îmbunătăţirea calităţii laptelui - care să le aducă un preţ mai bun şi controlul eficient al costurilor", a spus managerul de achiziţii lapte al Danone România.


Danone precizează că nu vrea să apeleze la importuri, deşi aceasta ar fi o soluţie economic viabilă, ci preferă în continuare materia primă locală. Compania derulează de trei ani un program prin care sprijină investiţii în ferme de lapte, cum ar fi cele în echipamente şi săli de muls, echipamente de răcire şi stocare a laptelui, animale de rasă.


Un alt procesator important din piaţă, Friesland Foods, a avut, săptămâna trecută, o reacţie similară, arătând că preţul oferit de companie pentru lapte a crescut cu 30% faţă de anul trecut, iar o nouă majorare ar însemna şi scumpirea produselor finite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite