Războiul comercial dintre Rusia şi Belarus blochează petrolul spre Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Moscova a dublat preţul gazelor naturale pentru Belarus, este rândul Minskului să taxeze petrolul rusesc

Belarus a sistat ieri-dimineaţă exporturile de petrol rusesc către Polonia şi Germania, care se realizează prin intermediul unui oleoduct ce traversează teritoriul său. Motivul? Cel mai probabil, disputa comercială dintre Rusia şi Belarus pe tema preţului gazelor livrate de Moscova, dar şi taxele impuse de Minsk petrolului rusesc care tranzitează ţara.
Semion Vainştok, şeful Transneft, compania rusă care operează oleoductul Drujba, a acuzat ieri Belarusul că fură petrolul rusesc din conductă. "Pe 6 ianuarie, fără niciun fel de avertisment, partea belarusă a început să fure petrol din conducta Drujba, care asigură transportul petrolului către consumatorii din vestul Europei", a spus Vainştok, citat de agenţiile de presă ruseşti. Acesta susţine că Belarusul a sustras deja 79.000 de tone de petrol şi a cerut Minskului să asigure tranzitul neîntrerupt al petrolului. Şeful Transneft a mai adăugat că Rusia va face tot posibilul pentru a mări exporturile de petrol spre Europa pe alte rute.
"Conducta Prieteniei", blocată
Belarus, care iniţial a spus că n-a avut loc decât o reducere a presiunii, a confirmat apoi că petrolul rusesc nu mai trece prin conducta Drujba. "Tranzitul petrolului prin oleoduct a fost întrerupt. Livrările către Polonia, Germania, dar şi Ucraina, via Belarus nu se mai efectuează", a anunţat un canal tv din Belarus, citând conducerea companiei locale Gomel Transneft Drujba, care operează oleoductul pe teritoriul ţării.
Şi Ministerul german al Economiei a confirmat ieri faptul că Germania nu mai primeşte petrol din Rusia, prin conducta care tranzitează Belarusul. "Pot confirma faptul că această conductă este închisă. Nu avem însă nicio informaţie privind motivele acestei închideri", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, citat de AFP. Partea poloneză a cerut explicaţii societăţii belaruse Gomel Transneft şi companiei ruse Transneft, fără să primească însă niciun răspuns. La Bruxelles, comisarul european pe probleme de energie, Andris Piebalgs, a declarat că această sistare a livrărilor nu reprezintă "un risc imediat" pentru aprovizionarea cu energie a Uniunii Europene. Cu toate acestea, el a spus că aşteaptă urgent explicaţii din partea autorităţilor ruse şi belaruse. Potrivit purtătorului său de cuvânt, Ferran Tarradellas Espuny, Polonia mai are rezerve de petrol pentru 70 de zile, iar Germania pentru 130 de zile. Totuşi, Piebalgs a spus că ar putea convoca o reuniune a experţilor în energie din cele 27 de state ale Uniunii pentru a analiza situaţia.
Taxe pentru petrolul rusesc
Kremlinul a anunţat pe 4 ianuarie că Rusia a fost notificată oficial că Belarus impune o taxă de tranzit de 45 de dolari pe tonă la exporturile de petrol care traversează teritoriul fostului stat sovietic. Autorităţile ruse au crezut însă că disputa comercială cu Minskul nu va afecta livrările de petrol către Europa.
Analiştii apreciază că închiderea oleoductului Drujba nu este decât o consecinţă a faptului că Rusia şi-a şantajat fostul aliat că va opri livrărilor de gaze naturale la începutul acestui an, dacă Belarusul nu plăteşte 100 de dolari pe mia de metri cubi de gaz, un preţ dublu faţă de cât plătea în urmă cu un an. Belarus a cedat la presiunile gigantului rusesc Gazprom şi a acceptat noul preţ, semnând pe 1 ianuarie un nou acord privind preţul gazelor naturale pentru 2007. Prin acest acord, Belarusul i-a permis însă companiei ruseşti să achiziţioneze şi jumătate din acţiunile Beltransgaz, compania belarusă care controlează conductele de tranzit spre Europa.

Drujba asigură 20% din petrolul Germaniei
Ă Conducta Drujba, cel mai lung oleoduct din lume, a fost construită de URSS în 1964 pentru a transporta petrolul din Rusia centrală spre vestul Europei, pe o distanţă de aproximativ 4.000 de kilometri.
Ă Numele conductei, Drujba, înseamnă "Prietenie", şi era de fapt o aluzie la faptul că această conductă era menită să aprovizioneze cu petrol regiunile mai sărace din vestul Uniunii Sovietice, aliaţii din blocul sovietic şi vestul Europei.
Ă Oleoductul, care are o capacitate de 1,2-1,4 milioane de barili pe zi şi este operat de compania petrolieră rusească Transneft, se împarte în două, pe teritoriul Belarusului. Ramura nordică, cu o capacitate mai mare, aprovizionează Polonia şi Germania, iar ramura sudică aprovizionează Cehia, Ungaria şi Slovacia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite