Război între producătorii de vin şi Autoritatea Sanitar-Veterinară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) contestă ordinul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) care obligă firmele din industria

Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) contestă ordinul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) care obligă firmele din industria alimentară să plătească pentru controale, considerând că măsura contravine prevederilor europene. Reprezentanţii PNVV critică actul emis de ANSVSA, deoarece conformitatea vinului cu normele europene este deja atestată de Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV), instituţie de control specializată. "Nu ne opunem controalelor ANSVSA, dar ei trebuie să ştie ce controale fac. Acum, controalele Autorităţii Veterinare se suprapun cu cele ale ISCTV, producătorul fiind astfel taxat de aproape trei ori pentru acelaşi lucru. Pe de altă parte, Autoritatea nici nu are oameni specializaţi să realizeze aceste controale", a declarat, ieri, directorul general al PNVV, Ovidiu Gheorghe. Potrivit ordinului criticat, tariful plătit de producători este pentru "asistenţă şi control". "Preşedintele ANSVSA nici măcar nu ştie ce înseamnă această asistenţă. Mi-a spus că inspectorii controlează, iar la final fac nişte recomandări producătorului, aceasta fiind asistenţa. Prin asistenţă, ANSVSA face prestări de servicii contracost, ceea ce contravine statului de instituţie publică", a afirmat Gheorghe. Producătorii de vin au contestat ordinul cu pricina la Ministerul Agriculturii, Comisia Europeană, Guvern şi Consiliul Concurenţei. Răspunsurile, deocamdată neoficiale, spun, potrivit reprezentantului PNV, că "ordinul ANSVSA reprezintă un abuz şi o interpretare greşită a regulamentelor europene".

În replică, preşedintele ANSVSA, Marian Avran, spune că tarifele impuse firmelor din industria alimentară pentru controalele Autorităţii ar putea fi eliminate, cu condiţia ca sumele aferente plăţii celor 260 de inspectori implicaţi în această activitate să fie asigurate de la buget. Potrivit ordinului ANSVSA, intrat în vigoare la 1 octombrie 2006, toate unităţile cu activităţi în sectorul non-animal trebuie să încheie un contract cu ANSVSA. În baza acestuia, inspectorii autorităţii vor efectua controale, în schimbul unor tarife care variază între 0,025 euro pe hectolitru de produs finit în cazul unităţilor de fabricare a berii, până la 0,4 euro pe tonă la legume, fructe, zahăr, ulei sau margarină. Potrivit actului normativ, tariful nu poate fi mai mic de 50 de euro/lună, dar nu poate depăşi 5.000 euro/lună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite