Moody's pune sub semnul întrebării ratingul AAA al Marii Britanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de rating Moody's a declarat luni că ratingul AAA al Marii Britanii este ameninţat de criza datoriilor europene, iar eforturile liderilor britanici de a ţine sub control bugetul ar putea fi date peste cap de viitoarele şocuri asupra economiei. În ciuda riscurilor existente, dobânzile plătite de guvernul britanic pentru banii atraşi din piaţă sunt încă aproape de minimele istorice. Un semnal că pieţele se bazează pe f

Reducerea ritmului de creştere economică a Marii Britanii pune sub semnul întrebării capacitatea acesteia de a absorbi viitoarele şocuri fiscale, în viziunea analiştilor de la Moody's. „De la raportul anual de anul trecut, marja de manevră a Marii Britanii s-a diminuat simţitor", a declarat Sarah Carlson, analist Moody's, pentru reporterii Reuters, după publicarea documentelor de sfârşit de an referitoare la abilitatea Marii Britanii de a-şi plăti datoriile.

criza economica, Moody's, Marea Britanie, rating

Jucătorii pe pieţe sunt acum atenţi la ştirile cu privire la ratingul AAA al Franţei, care a generat o dispută aprinsă între Paris şi Londra, după ce oficialii francezi au sugerat că ratingul Marii Britanii ar trebui redus prima dată şi nu cel al Franţei, care, în opinia francezilor s-ar afla pe o poziţie mult mai bună, atât din punctul de vedere al datoriei publice, cât şi al creşterii economice.

Anglia se bucură încă de încrederea pieţelor, ceea ce face ca randamentele la obligaţiunile pe zece ani să se menţină aproape de minimele istorice, la doar puţin peste 2 procente. „Perspectiva stabilă actuală a ratingului AAA al Marii Britanii depinde în mare parte de abilitatea guvernului de a urmări îndeaproape programului de consolidare fiscală", a scris Moody's în raportul anual.

Ratingul Marii Britanii, influenţat de extinderea crizei zonei euro

Moody's a ţinut să precizeze că raportul anual este o procedură de aducere la zi a datelor şi nu constituie o acţiune în sine asupra ratingului Marii Britanii. "O înrăutăţire a situaţie macroeconomice sau o eventuală nevoie de lichidităţi din partea sistemului bancar, ar putea împiedica temporar eforturile guvernului de consolidare fiscală", au mai adăugat specialiştii Moody's.Astfel că, perspectiva ratingului Marii Britanii poate fi influenţată de o eventuală escaladare a crizei datoriilor din zona euro, chiar dacă Marea Britanie nu este membru al uniunii monetare.

Luna trecută, George Osborne, responsabilul cu problemele economice şi financiare în Guvernul Marii Britanii, a fost nevoit să propună noi măsuri de austeritate ce se extind după anul 2015, întrucât ritmul redus de creştere economică îi îngreunează situaţia pentru a reduce deficitul bugetar cu aproape 10 procente, aşa cum Guvernul şi-a propus.

Prin planul de reducere a deficitului bugetar Marea Britanie a reuşit să menţină însă la cote ridicate încrederea investitorilor, a declarat un purtător de cuvânt al Trezoreriei Marii Britanii, pentru postul de televiziune CNBC. "Aşa cum şi Moody's a precizat, Marea Britanie nu este imună la problemele cu care partenerii noştri din zona euro se confruntă. Criza economică este contagioasă în întreaga Europă şi este important ca liderii zonei euro să continue în luarea unor măsuri decisive, care să ducă la rezolvarea problemelor" , a declarat acelaşi purtător de cuvânt.

Relaţii tensionate între Marea Britanie şi partenerii din Uniune

image

Relaţiile dintre Marea Britanie şi partenerii săi din Uniunea Europenă s-au răcit semnificativ după ce prim-ministul britanic, David Cameron, a refuzat să semneze tratatul propus de liderii europeni la începutul lunii decembrie european pentru rezolvarea crizei datoriilor.

În raportul publicat, Moody's a menţionat faptul că Anglia a fost una din cele mai competitive economii dezvolatate din lume. „Moneda sa naţională şi Banca Naţională a Angliei asigură flexibilitate în gestionarea şocurilor economice şi financiare" spun analiştii respectivei agenţii de rating în raportul dat publicităţii astăzi.

Riscurile de refinanţare a datoriilor sunt minime pentru Marea Britanie datorită maturităţii mari a împrumuturilor (aproape 14 ani), datorită numărului mare de investitori, şi mai ales flexibilităţii asigurate de politica monetară a Băncii Centrale a Angliei, ce poate cumpăra obligaţiunile emise de guvernul Marii Britanii oricând, la nevoie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite