Rating cu perspectivă „Stabil“ pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce agenţia de evaluare Fitch a revizuit perspectiva de rating a României de la „Negativ“ la „Stabil“, şi agenţia Standard & Poor's (S&P) a luat aceeaşi decizie, îmbunătăţind perspectiva ratingurilor pe termen lung ale României în valută şi monedă locală. Decizia S&P a fost luată „ca urmare a programului susţinut de reformă bugetară şi a probabilităţii ca Guvernul să continue respectarea acordului

„Revizuirea perspectivei reflectă opinia noastră privind programul susţinut de reforme bugetare şi probabilitatea ca guvernul să continue respectarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi cu Uniunea Europeană (UE), atenunând astfel presiunile financiare externe“, afirmă Marko Mrsnik, analist S&P.

Ratingurile României au fost confirmate la „BB+“ şi „B“ pentru împrumuturi în valută, pe termen lung şi scurt, respectiv la „BBB-“ şi „A-3“ în monedă locală, se arată într-un comunicat al S&P.

Contracţia economică severă, de 7,1% în 2009, a fost cauzată, în principal, de declinul accentuat al cererii interne, rezulattă din redcucerea accesului la finanţare. Evoluţia economică negativă a fost exacerbată şi de scăderea cererii externe. Dar economia României îşi va reveni, probabil, uşor în acest an, mai ales din cauza recuperării cererii pe pieţele externe, notează S&P.

Cererea internă va rămâne redusă, ca urmare a consumului şi investiţiilor scăzute, determinate de condiţiile dificile de creditare şi de planul guvernului de consolidare a finanţelor statului.

În urma avansului deficitului bugetar al României în 2009, la 7,8% din PIB potrivit metodologiei S&P, Guvernul intenţionează să coboare balanţa negativă a bugetului de stat la 6,4% în 2010. Dacă aceste decizii vor fi implementate în integralitate ar trebui să permită României să-şi atingă obiectivele fiscale pentru 2010 şi pentru anii următori.

„Pe termen scurt ne aşteptăm la o continuare a deteriorării calităţii activelor în sectorul bancar, însă rata adecvării capitalului, de aproximativ 14% la finele lui decembrie, ar trebui să ofere o marjă de siguranţă în acest sens, mai notează S&P.
„Perspectiva stabilă reflectă opinia noastră că autorităţile guvernamentale vor implementa, dacă va fi necesar, măsuri adecvate pentru a limita deteriorarea calităţii activelor din sectorul bancar“, a spus Mrsnik.

În schimb, dacă guvernul nu reuşeşte să respecte strategia de consolidare economică şi fiscală, până la încheierea acordului cu FMI în 2011, dar şi după această perioadă, sau dacă accesul sectorului privat la finanţare se înrăutăţeşte, exacerbând vulnerabilităţile sistemului bancar, ar putea să apară presiuni asupra ratingului României, conchid analiştii S&P.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite