Rate mai mari pentru cei cu credite în franci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Francul elveţian a atins ieri un nou maxim-record în raport cu leul, Banca Naţională a României anunţând un curs de 3,3504 lei/franc, cu aproape 1% peste referinţa din ziua precedentă.

Scumpirea monedei elveţiene îi va afecta direct pe cei care au contractat anii trecuţi credite în această valută. Ei vor plăti rate mai mari cu peste 15% faţă de începutul anului. Mai exact, pentru o rată de 1.000 de franci elveţieni, debitorul va scoate din buzunar cu 508 lei mai mult decât la începutul lui 2010.

Creşterea cursului de schimb, cumulată cu scăderea veniturilor, a determinat o creştere semnificativă a res­tanţelor la creditele contractate în această valută. Astfel, numai în ultimul an, sumele restante în franci elveţieni au crescut de peste şapte ori şi au ajuns la echivalentul a 495,6 milioane de lei (116,6 milioane de euro).

La finele lunii iulie, aproxi­mativ 13% din creditele contractate de populaţie erau în franci elveţieni. Nici românii care au credite în euro nu sunt scutiţi de rate mai mari. Moneda europeană s-a scumpit cu peste şase bani în ultima lună, ajungând ieri la 4,2872 lei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite