Rata pirateriei rămâne printre cele mai ridicate din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

la cote alarmante. Dacă IDC raporta, pentru 2005, o rată de 72%, reprezentanţii companiei Autodesk susţin că cifrele sunt, în medie, cu 10%-15% mai mari. "În cel mai nefavorabil scenariu, putem

la cote alarmante. Dacă IDC raporta, pentru 2005, o rată de 72%, reprezentanţii companiei Autodesk susţin că cifrele sunt, în medie, cu 10%-15% mai mari. "În cel mai nefavorabil scenariu, putem vorbi, pentru România, de o rată de 87%-90%, care o apropie de ţări precum: China, Rusia, Vietnam, Indonezia sau Kazakstan", este de părere Jean Paul Seuren, Autodesk Compliance Manager EMEA. Pierderile înregistrate de producătorii de software în România s-au înscris, în ultimii ani, pe un trend ascendent. Astfel, dacă în 2003 acestea erau de aproape 50 milioane de dolari, în 2004 au urcat la 62 milioane de dolari, pentru ca în 2005 să ajungă la 111 milioane de dolari.

Răspundere penală şi pentru persoanele juridice
Utilizarea de software fără licenţă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la patru ani sau cu amendă, în vreme ce pedeapsa pentru contrafacere poate ajunge şi la 15 ani de închisoare. Dacă până în prezent răspundeau în faţa legii numai persoanele fizice care încălcau drepturile de autor asupra programelor pentru calculator, iar compania se rezuma la a plăti despăgubiri, din octombrie vor răspunde penal şi persoanele juridice. "La 12 octombrie a.c. va intra în vigoare Legea 278, care prevede răspundere penală şi pentru persoanele juridice", spune Magda Popescu, reprezentant legal al Business Software Alliance (BSA). Mai mult, vor fi prevăzute pedepse complementare, care vor afecta reputaţia şi capacitatea de a face business a companiei în caz de condamnare: dizolvarea, suspendarea totală sau parţială, închiderea punctelor de lucru şi chiar şi publicitatea condamnării. În sprijinul campaniei antipiraterie software, Cristian Dumitrescu, directorul general al A&C International, a propus ca firmele să fie obligate să declare, pe proprie răspundere, la depunerea bilanţului anual, că folosesc numai software autorizat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite