Raportul de ţară a devalorizat leul faţă de valute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evoluţiile cursului valutar din ultimele două săptămâni i-au surprins pe operatorii pieţei interbancare. După o evoluţie relativ îndelungată a euro sub pragul de 3,5 RON, a intervenit o

Evoluţiile cursului valutar din ultimele două săptămâni i-au surprins pe operatorii pieţei interbancare. După o evoluţie relativ îndelungată a euro sub pragul de 3,5 RON, a intervenit o apreciere bruscă, de aproape 900 lei vechi, chiar la data publicării Raportului de ţară al Comisiei Europene privind România. Acum două săptămâni, media cotaţiilor euro era de 3,46 RON, iar săptămâna trecută aceasta a urcat la 3,52 RON. şi media cotaţiilor dolarului a crescut de la 2,71 RON în intervalul 8-12 mai, la 2,74 RON săptămâna trecută.
Analiştii spun însă că aceste creşteri sunt de conjunctură, trendul de apreciere a leului urmând să se reia în scurt timp.Nu acelaşi lucru se poate spune, în schimb, despre preţul aurului. Acesta s-a înscris pe o curbă ascendentă, depăşind de mai bine de 10 zile pragul de 60 RON/gram. Scumpirea continuă şi accelerată a aurului nu e deloc una de conjunctură, ci rezultatul unei creşteri fără precedent a cererii de bijuterii, pe plan internaţional, în raport cu producţia de aur.De asemenea monedele statelor est-europene s-au depreciat, săptămâna trecută, faţă de euro. Zlotul polonez s-a depreciat cu 1%, iar cotaţia forintului a consemnat o scădere de 0,75%, în contextul unor vânzări semnificative de obligaţiuni emise de statele emergente pe pieţele internaţionale de capital. "Avansul randamentului obligaţiunilor scadente la 10 ani, creşterea aversiunii faţă de risc şi a apetitului pentru câştig au determinat unii investitori să-şi reducă expunerea faţă de pieţele emergente", a declarat Tania Kotsos, analist la Royal Bank of Canada.Monedele Cehiei şi Slovaciei au consemnat, de asemenea, scăderi săptămâna trecută, dar în cuantumuri limitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite