Raportul american despre fraudele financiare agită spiritele la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul Biroului Internaţional al Narcoticelor (n.r. - International Narcotic and Law Enforcement Report), care face referire la fraudele financiare din România, a creat vâlvă printre

Raportul Biroului Internaţional al Narcoticelor (n.r. - International Narcotic and Law Enforcement Report), care face referire la fraudele financiare din România, a creat vâlvă printre autorităţi.

Dacă documentul precizează că citează date ale Băncii Naţionale a României (BNR), Banca Centrală spune însă că nu a dat publicităţii, în nicio împrejurare, niciun raport şi nici alte informaţii privind evaluări ale fraudelor financiare.

Se pare că Guvernul Tăriceanu a fost luat prin surprindere de acest raport şi a solicitat lămuriri suplimentare privind sursa datelor.

"România este o ţară de tranzit pentru traficul de droguri, arme, maşini furate şi de persoane, datorită poziţiei sale geografice. În plus, ţara este vulnerabilă la fraudele financiare, care, potrivit BNR, ajung la 1-1,5 miliarde de dolari anual", se arată în raportul amintit. Acelaşi document aminteşte acţiunile întreprinse de România de-a lungul anilor pentru reducerea fraudelor financiare, dar remarcă un anumit grad de ineficienţă a acţiunilor privind prevenirea spălării banilor. "În cursul anului 2006, ONPCSB a avut eficienţă în prevenirea spălării banilor, fapt ce s-a menţionat şi în Raportul de Monitorizare publicat de CE în septembrie 2006", a precizat, pentru Adevărul, Adriana Luminiţa Popa, preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Potrivit datelor ONPCSB, numărul de rapoarte de tranzacţii suspecte primite de Oficiu anul trecut a fost de 3.196, faţă de 4.061, în 2005. "Apreciem că Raportul, în integralitatea sa, privit prin prisma datelor statistice intermediare este obiectiv (...)", a mai precizat preşedintele ONPCSB.

Precizări ale BNR

"Într-un articol din Adevărul, din 14 martie, am citit că, potrivit unui raport al Departamentului de Stat American care citează datele Băncii Naţionale a României (n.r.), valoarea fraudelor financiare din ţara noastră ar fi de aproximativ 1,5 miliarde de dolari anual. Precizez că BNR nu a dat publicităţii, în nicio împrejurare, niciun raport şi nici alte informaţii privind evaluări ale fraudelor financiare. De altfel, nicio lege şi nici alte reglementări nu-i conferă Băncii Naţionale prerogative şi nu-i stabileşte îndatoriri în această materie"

Adrian Vasilescu,
consilier al guvernatorului BNR

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite