Randamentele băncilor listate la bursă vor atrage investitorii şi în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BRD şi Banca Transilvania au potenţial de creştere peste media sistemului bancar românesc

Titlurile Băncii Române pentru Dezvoltare (BRD) şi ale Băncii Transilvania (TLV) vor fi şi în anii următori printre preferatele investitorilor de la bursă. Băncile româneşti vor fi puternic concurate de băncile comunitare pe segmentul corporate.
"Titlurile BRD şi TLV nu vor lipsi nici în anii următori dintr-un portofoliu rezonabil de acţiuni. Atât marii investitori, cât şi cei mici vor trebui să facă însă mai multe comparaţii cu bănci europene, pentru că reperele se vor extinde treptat şi posibilităţile de investiţii vor începe să se multiplice", a declarat, pentru Adevărul, Valentin Vrânceanu, manager de portofoliu la EFG Eurobank Mutual Funds Management România. Potrivit analiştilor, acţiunile BRD şi TLV sunt supraevaluate, comparativ cu cea mai mare parte a băncilor din Europa Centrală şi de Est. Aceasta se datorează, în primul rând, potenţialului de creştere al celor două bănci, care se situează peste media sistemului bancar românesc. În plus, pentru anii următori se estimează o rată de creştere a activelor bancare din România de circa 20-25% pe an. Ţara noastră va trebui să recupereze decalajele faţă de membrii UE în ceea ce priveşte ponderea activelor bancare în produsul intern brut (PIB). În prezent, acest raport este în jur de 50%, în timp ce în Polonia şi Ungaria, activele bancare reprezintă circa 70-80% din PIB, iar în Europa de Vest, peste 100%.
Profiturile instituţiilor bancare vor continua să crească
Dar sistemul bancar românesc va trebui să facă faţă şi unor provocări de la 1 ianuarie 2007. Aceasta întrucât băncile din Uniunea Europeană vor putea să intre pe piaţa românească fără a mai solicita autorizarea din partea BNR. Acestea vor fi concurenţi redutabili pe segmentul corporate, unde au o experienţă vastă.
"Pe termen lung, profiturile băncilor vor creşte, dar poate că nu în ritmurile în care am fost obişnuiţi până acum. Pe termen scurt, acţiunile băncilor cotate la BVB pot genera surprize şi fluctuaţii, dar, de cele mai multe ori, urmărind mişcările pieţei", afirmă Valentin Vrânceanu. Pe parcursul anului 2006, atât titlurile TLV, cât şi cele BRD au adus un randament de 35%. Acţiunile TLV au fost însă mult mai lichide, interesul investitorilor fiind stimulat de politica de remunerare a acţionarilor băncii, cu titluri gratuite şi acţiuni la preţuri mai mici decât cele din piaţă. "Evoluţia preţului TLV a fost influenţată de câteva anunţuri din partea companiilor din grupul BT

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite