Randamentele Bursei din Bucureşti, pe locul trei în Europa Centrală şi de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele 11 luni, piaţa românească de capital a luat faţa Poloniei, Ungariei, Cehiei şi Slovaciei

Dacă în luna noiembrie, singura bursă din centrul şi estul Europei care a înregistrat scăderi a fost cea din România, bilanţul primelor 11 luni plasează BVB pe locul trei în context regional. Titlurile celor mai lichide companii listate pe piaţa autohtonă au adus, de la începutul anului, randamente superioare plasamentelor pe bursele din Polonia, Ungaria, Cehia sau Slovacia.
În afară de piaţa românească de capital, unde indicele principal a înregistrat o depreciere de 4,92%, majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est şi-au continuat evoluţiile bune din octombrie, arată o analiză a SSIF Prime Transaction. Scăderile s-au produs în prima jumătate a lunii noiembrie, când am asistat la o prezenţă mai activă a vânzătorilor în piaţă după creşterile puternice din ultimele zile din septembrie. Practic, ascensiunea de la începutul lui octombrie a fost, în cele din urmă, anulată de evoluţia negativă din penultima lună a anului. Potrivit analizei Prime Transaction, capitalizarea în dolari a crescut cu aproape trei puncte procentuale (la 28,45 miliarde dolari), acest lucru - în condiţiile scăderii puternice a monedei americane în raport cu leul. Cele mai tranzacţionate societăţi au fost cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF), cu rulaje cuprinse între 2 milioane de dolari şi 6 milioane de dolari. În afara segmentului SIF, cel mai bun rulaj a fost obţinut de Banca Transilvania, de 1,6 milioane de dolari. Tot în luna noiembrie au fost avizate prospectele de ofertă publică de vânzare a două societăţi: CCC Blue Telecom (servicii de telecomunicaţii), societate cu capital românesc, şi Alumil Rom Industry (profile din aluminiu), societate ce aparţine grupului grecesc Alumil Milonas.
Evoluţia burselor din regiune în ultima lună
Potrivit analizei Prime Transaction, (n.red.: care a luat în calcul pieţele de capital din Bulgaria, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia şi România) Bursa de la Sofia rămâne pe primul loc sub aspectul evoluţiei generale a indicelui bursier (SOFIX), care a crescut cel mai mult în noiembrie, cu 5,6%. Valoarea totală a tranzacţiilor a înregistrat, însă, o scădere. ajungând la 156 milioane de dolari. şi Bursa de la Varşovia s-a menţinut, ca şi în luna precedentă, pe poziţia secundă, cu o creştere lunară a indicelui principal (WIG20) de 3,6%. Anul 2006 a fost un an prolific pentru bursa poloneză, care a avut nu mai puţin de 28 de noi listări. În luna noiembrie, au venit la cota bursie din Varşovia patru companii: Netmedia (e-commerce), Multimedia Polska (telecomunicaţii, servicii Triple-Play), HTL Strefa (echipament medical) şi FOTA (distribuitor de piese de schimb auto). În Ungaria, Bursa de Valori Budapesta a înregistrat şi în noiembrie creşteri uşoare, indicele BUX a urcat accelerat în prima săptămână, după care s-a înscris pe o pantă uşor descendentă. Raportat la octombrie, indicele BUX a crescut cu 2,18%. Valoarea totală a tranzacţiilor a scăzut faţă de luna octombrie, la 2,49 miliarde de dolari. Bursa pragheză a primit, luna trecută, solicitări de listare de la două noi companii: ECM Real Estate Investments AG (companie înregistrată în Luxemburg, care deţine mai multe proiecte imobiliare în Cehia şi Rusia), şi Pegas Nonwovens (companie producătoare de materiale impermeabile). Bursa de Valori Bratislava a traversat o lună relativ liniştită, indicele SAX a avut o cădere în primele şedinte din noiembrie, stagnare şi revenire bruscă spre final, astfel încât s-a situat cu 1,6% mai sus faţă de luna precedentă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite