Rambursările întârziate „îmbolnăvesc“ piaţa medicamentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronatul Medicinei Integrative avertizează că farmaciştii şi chiar medicii curanţi se confruntă cu probleme financiare dintre cele mai grave din cauză că statul întârzie rambursările sumelor investite de aceştia pentru medicamentele compensate.

„Farmaciştii se confruntă cu o gravă problemă a rambursărilor întârziate în cazul medicamentelor compensate. Pe de altă parte, reprezentanţii cabientelor medicale care sunt membre în patronat ne-au sesizat că mulţi dintre cei bolnavi care ar avea dreptul şi nevoia de a primi medicamente compensate nu pot beneficia de acestea din cauza prevederilor legale incorecte“, afirmă Liviu Mandler, preşedintele Patronatului Medicinei Integrative (PMI).
În consecinţă, patronatul propune ca prin dialogul social să prezinte aceste grave probleme de sistem în faţa autorităţilor statului şi să se formeze un grup de lucru din reprezentanţii statului şi ai patronatului care să identifice atât problemele cele mai dureroase ale sistemului de sănătate, cât şi soluţiile practice de rezolvare a lor.

Subvenţii insuficiente

„Consider că scoaterea sistemului de sănătate din impas se pate face doar prin descentralizare şi prin dezvoltarea sistemului privat. În paralel, trebuie ca acelora care au venituri mai mici şi nu-şi permit să meargă la spitale private să le fie oferită posibilitatea de a beneficia de pe urma plăţii CAS. Sistemul asigurărilor de sănătate trebuie dezvoltat mai bine. În ceea ce priveşte sistemul asigurărilor de stat, nu există subvenţii suficiente ca acesta să poată funcţiona normal. Am fost la un spital de stat şi m-au anunţat că pot fi internat, dar numai pe hol, pentru că nu mai au locuri pentru că deja au câte doi internaţi într-un pat. Nu e vina medicilor sau a asistentelor. Vorbim degeaba despre reforma din sănătate dacă ea nu este făcută urgent. La ce bun mai plătim CAS-ul dacă atunci când avem nevoie de tratament ni se spune, de exemplu, că RMN-ul spitalului este stricat, dar există unul privat în interiorul spitalului pe care îl putem folosi contra cost!“, a mai spus liderul patronal.

Primul Congres de Medicină Integrativă

După doi ani şi jumătate de activitate, Patronatul Medicinei Integrative (PMI) va organizea, la 23 noiembrie, la Rin Airport Hotel Otopeni, primul Congres de Medicină Integrativă din România. Potrivit preşedintelui PMI, Congresul este o ocazie de lua în discuţie problemele cu care se confruntă membrii patronatului, în mare parte clinici, cabinete medicale şi firme din domeniul farmaceutic, şi de a găsi căi de rezolvare a acestora. În cadrul Congresului vor rosti alocuţiuni somităţi medicale din ţară şi străinătate.

Patronatul Medicinei Integrative beneficiază de o reţea de suport de 168 de ONG-uri româneşti şi de 33 de ONG-uri din străinătate. Este membru în confederaţia patronală CONPIROM şi este asociat cu trei organizaţii medicale internaţionale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite