Rambursarile de TVA se vor face pe baza analizei riscului de firma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratiile financiare vor stabili pentru fiecare firma gradul de risc la rambursarea TVA, in functie de care se pot face rambursari fara controale prealabile. Companiile vor fi impartite in trei

Administratiile financiare vor stabili pentru fiecare firma gradul de risc la rambursarea TVA, in functie de care se pot face rambursari fara controale prealabile. Companiile vor fi impartite in trei categorii: cu risc minim (rambursarea facandu-se fara control), mediu ( control legat de operatiunea respectiva) si maxim ( control de fond al societatii). Metodologia va fi aplicata incepand cu deconturile de TVA aferente lunii ianuarie 2004, cu termen de depunere pana la data de 25 februarie.
Suma rambursata se calculeaza in functie de standardul individual negativ (SIN) al fiecarei firme
Pentru determinarea gradului de risc, pentru fiecare companie va fi calculat un standard individual negativ (SIN) reprezentand suma maxima a TVA ce poate fi rambursata fara control documentar sau tematic. Stabilirea SIN va fi realizata anual, aceasta fiind prima etapa pentru rambursarea TVA in functie de analiza de risc a fiecarei firme. Pentru primul semestru al acestui an, SIN-ul a fost stabilit in luna ianuarie, in functie de deconturile de TVA aferente perioadei decembrie 2002-noiembrie 2003, modul de indeplinire a obligatiilor fiscale din perioada respectiva, precum si in functie de situatiile financiar-contabile de la jumatatea anului trecut. Pentru perioada iulie 2004-iunie 2005, SIN-ul va fi stabilit in luna iunie a acestui an, dupa prelucrarea datelor din bilantul anual si a celor din deconturile depuse in intervalul mai 2003-aprilie 2004. Incepand cu 2005, SIN-ul anual va fi stabilit numai in luna iunie.
Pentru firmele cu cazier fiscal sau societatile nou-infiintate, rambursarea se face numai cu control
SIN va fi de o unitate in cazul societatilor care au inscrise fapte in cazierul fiscal sau pentru cele care produc si comercializeaza bauturi alcoolice, material lemnos si de constructie, deseuri, precum si pentru societatile nou-infiintate. In aceste situatii, rambursarea se va face numai in urma controlului fiscal. Pentru celelalte societati, SIN-ul brut va fi calculat ca diferenta intre media TVA colectata si media TVA deductibila in ultimele 12 luni. SIN-ul brut va fi corectat cu indicele de inflatie si va fi ajustat in functie de comportamentul fiscal al fiecarui platitor. Criteriile luate in calcul sunt valoarea capitalului social si a imobilizarilor corporale, precum si rezultatul financiar al anului anterior (profit sau pierdere). Punctajul se stabileste si in functie de capitalul social, rezultatele financiare sau raportul dintre vanzari si achizitii Firmele cu un capital social mai mic de 25 milioane lei vor primi 50 de puncte, cele cu un capital social cuprins intre 25 milioane si 500 milioane de lei vor primi 25 puncte, iar zero puncte vor fi socotite pentru firmele cu peste 500 milioane lei capital social. Firmele cu profit in anul anterior vor primi de asemenea zero puncte, in timp ce societatile care au inregistrat pierderi vor acumula 20 de puncte. Un alt criteriu il reprezinta obiectul de activitate preponderent, punctajul fiind de 60 pentru comert intern, 40 pentru servicii, 20 pentru productie agricola si zero pentru productie industriala. De asemenea, daca media vanzarilor este mai mica decat media achizitiilor, firmele vor primi 45 de puncte, iar daca raportul este inversat nu va fi acordat nici un punct. In situatia nedepunerii de declaratii fiscale in ultimele 12 luni se mai acorda puncte in plus, in functie de numarul de declaratii.
Datoriile catre stat ale unei firme ii ingreuneaza rambursarile de TVA
Societatile care au inregistrat in ultimele 12 luni datorii catre stat vor primi 50 de puncte daca acestea sunt mai mici decat la inceputul perioadei, 30 de puncte daca sunt mai mari si zero daca nu au datorii bugetare. Firmele care au, la data solicitarii, alte obligatii de plata restante vor primi in plus 40 de puncte. Criteriile propuse de Ministerul Finantelor includ si perioada scursa de la ultimul control de fond, punctele acordate fiind mai multe in cazul in care o firma nu a avut nici un control de la infiintare. La fel, o societate poate primi puncte in plus in cazul in care a avut rambursari de TVA fara control si in functie de procentajul sumelor respinse la control din totalul cererilor de rambursare. Suma calculata ca reprezentand SIN-ul brut va fi majorata procentual in functie de numarul de puncte primite.
Calculatorul decide cum se fac rambursarile
La primirea deconturilor negative de TVA cu optiunea de rambursare, administratiile financiare vor introduce datele intr-un program informatic. In cazul in care suma solicitata pentru rambursare este mai mica sau egala cu SIN-ul ajustat, aceasta va fi rambursata automat. Daca suma este mai mare, se va face o analiza de risc, in functie de alte criterii, cu punctaj separat. Acestea se refera la totalul sumelor rambursate in ultimul an fara control fiscal, la valoarea imobilizarilor corporale si la valoarea achizitiilor din ultimele 12 luni. In functie de aceste criterii, se acorda un numar de puncte si se face analiza de risc. Deconturile cu risc scazut vor fi solutionate de administratiile financiare, pe baza analizei individuale si pe baza unor documente suplimentare. In cazul in care apar diferente care pot fi justificate, reprezentantii administratiei financiare vor propune aprobarea rambursarii. In caz contrar, firma respectiva va fi controlata fiscal. Deconturile negative de TVA care sunt incadrate in categoria cu risc maxim vor fi transmise zilnic la compartimentele de control fiscal. Dupa efectuarea controlului, acestea vor intocmi un raport si vor emite o decizie de impunere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite