Raiffeisen taie dobânzile variabile la creditele în lei - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre reducerea dobânzilor variabile la creditele în lei, investiţiile oamenilor de afaceri turci în România sau negocierile purtate de Ioan Niculae pentru achiziţia Doljchim. Printre alte subiecte, dobânzile mici depreciază leul, iar reţeaua Info-Sănătate a lansat ziarul "Medicina de Familie".

Raiffeisen taie dobânzile variabile la creditele în lei. Raiffeisen Bank, una dintre primele zece bănci, a redus în medie cu 4,5 puncte procentuale dobânzile la creditele de retail în lei cu dobândă variabilă, până în intervalul 9,84% - 12,84% pe an, noile niveluri fiind aplicate atât creditelor noi, cât şi celor existente în sold de la sfârşitul lunii martie, scrie Ziarul Financiar.

30.000 de oameni de afaceri turci au investit în România 5 mld. $. Din 11.750 de companii cu capital turcesc doar 4.439 mai sunt active, din cauza crizei economice. O istorie de sute de ani scrisă la Călugăreni sau Plevna, dar în care, de-a lungul timpului, şi-a pus amprenta importanţa relaţiilor economice bilaterale. Astăzi, pentru ţara lui Atatürk, România reprezintă cel mai mare partener comercial din Balcani, piaţa economică românească fiind atractivă pentru 30.000 de oameni de afaceri turci, anunţă Financiarul.

Ioan Niculae negociază achiziţia Doljchim. Dacă tranzacţia va fi realizată, acesta va fi cel de-al şaptelea combinat chimic din portofoliul Interagro, compania deţinută de Niculae. “Am trimis o scrisoare de intenţie către OMV România, dar şi către Guvern şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri”, afirmă pentru Money, omul de afaceri Ioan Niculae (55 ani). Deţinător al unui adevărat imperiu în domeniul industriei chimice din România, Niculae şi-a manifestat astfel intenţia de a prelua Doljchim, parte a grupului Petrom, de fapt una din “găurile negre” ale companiei.

Dobânzile mici depreciază leul. Intenţia exprimată de oficialii BNR de a încetini procesul de apreciere a leului a dat roade, cursurile valutelor crescând de la începutul acestei săptămâni, când rata de politică monetară a scăzut de la 7 la 6,5%. Banca centrală nici nu mai este interesată să cumpere valută din piaţă, aşa cum sugerau dealerii săptămânile trecute, având în vedere că rezervele sale valutare se situau, la finele lui martie, la 32,036 miliarde euro, faţă de 29,739 miliarde de euro la 28 februarie 2010, potrivit Curierul Naţional.

Reţeaua Info-Sănătate a lansat ziarul "Medicina de Familie".
Reţeaua Info-Sănătate, cea mai extinsă reţea de informare şi promovare din domeniul medical în spitalele şi clinicile din România a lansat în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) o publicaţie dedicată exclusiv medicilor de familie. Ziarul are un tiraj de 15.000 de exemplare per ediţie şi este auditat de Biroul Roman de Audit al Tirajelor, notează Bursa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite