Raiffeisen pune la zid guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii băncii austriece atacă, în termeni neobişnuit de duri, politicile bugetare ale Cabinetului Tăriceanu. În general, băncile sunt "diplomate" când vine vorba despre categorisirea

Analiştii băncii austriece atacă, în termeni neobişnuit de duri, politicile bugetare ale Cabinetului Tăriceanu.

În general, băncile sunt "diplomate" când vine vorba despre categorisirea politicilor guvernamentale. Ieşirea din canoane transmite mesajul că lucrurile scârţâie rău de tot în economia respectivă.


"Noi credem că veniturile bugetare sunt clar supraestimate. Ne amintim că veniturile publice au acoperit numai 31,2% din PIB în 2006 şi credem că este imposibil să ajungă la 36,9% din PIB în 2007 şi la 39,3% din PIB în 2008, aşa cum s-a angajat guvernul. În opinia noastră, planul bugetului nu e credibil". Am citat din analiza realizată în octombrie anul trecut de divizia de cercetare a Raiffeisen Bank România.

Era un prim avertisment, mai dur… Dar, după numai trei luni, banca îşi înăspreşte şi mai mult tonul, renunţând la nuanţe şi punând în gardă investitorii că, pur şi simplu, politicile economice ale Bucureştiului nu mai au nicio legătură cu realitatea.


"Crede cineva că veniturile publice vor ajunge la 39,3% din PIB în 2008, în condiţiile în care nu depăşesc 32% în 2007? Noi nu. / Supraestimarea veniturilor bugetare a devenit o practică comună pentru guvern. / Supraestimarea veniturilor şi frecventele rectificări bugetare reprezintă doar unii dintre factorii care subminează credibilitatea politicilor bugetare. / În condiţiile în care veniturile colectate au fost sub estimări, guvernul a decis să taie din cheltuielile de investiţii în favoarea cheltuielilor curente. / Unele decizii (de protecţie socială) au fost luate sub presiunea PSD. / Creşterea TVA şi a impozitului pe venit sunt probabile în următorii ani." - se arată în analiza pe februarie 2008.


Tonul face muzica


"Sigur, observaţiile din cadrul raportului sunt corecte, dar tonul este într-adevăr neobişnuit pentru o analiză realizată de o bancă, mai ales o analiză publică, postată pe internet", spune Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată, analist cunoscut pentru aprecierile critice la adresa politicilor guvernamentale.

Ionuţ Dumitru, şeful Departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank România, spune că "n-am făcut decât să prezentăm realitatea, aşa cum se vede din cifre. Am văzut şi comentarii mult mai dure, precum analiza Comisiei Europene privind Raportul de convergenţă al României".

Dar avertismentul Bruxelles-ului, chiar dacă dur pentru "cunoscători", nu depăşeşte cadrul "clasic", al formulelor seci. Ionuţ Dumitru admite că analiza băncii este trimisă pe e-mail clienţilor-investitori de protofoliu şi agenţiilor de rating, dar nu crede că aceştia ar putea fi "speriaţi" de formulările folosite.
De notat, însă, că mediul investiţional este foarte sensibil şi orice schimbare de nuanţă poate antrena mişcări importante ale capitalurilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite