Raiffeisen, descalificată din cursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raiffeisen Zentralbank, unul dintre cei trei peţitori ai CEC, a părăsit ieri cursa, chiar dacă în această etapă era dată drept favorită în competiţia pentru preluarea pachetului majoritar

Raiffeisen Zentralbank, unul dintre cei trei peţitori ai CEC, a părăsit ieri cursa, chiar dacă în această etapă era dată drept favorită în competiţia pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni de 69,9%. În cursă au mai rămas National Bank of Greece şi OTP Bank din Ungaria, ofertele lor fiind catalogate drept "acceptabile" de către şeful comisiei de privatizare, Sebastian Vlădescu. Se pare că o singură ofertă depăşeşte 500 milioane de euro, situaţie anticipată deja atât de către banca de investiţii Merrill Lynch, cât şi de premierul Tăriceanu, care ne îndemna săptămâna trecută să nu comparăm BCR cu CEC.
"Sumele nu vor fi făcute publice, ofertele au fost sigilate şi secretizate. Cu aceste bănci vom începe marţi, 1 august, negocierile pentru forma finală a contractului. În jurul datei de 23 august, aceste negocieri vor lua sfârşit, urmând ca la finele lunii să avem ofertele finale", a declarat, ieri, Sebastian Vlădescu. Pe 31 august, cele două bănci vor depune ofertele finale îmbunătăţite, pe baza cărora va fi ales câştigătorul, preţul oferit fiind decisiv pentru alegerea cumpărătorului. Guvernul şi-a rezervat posibilitatea întreruperii procesului de privatizare, în cazul în care preţul nu este la nivelul aşteptat. În ultima etapă, a ofertelor financiare angajante îmbunătăţite, investitorii vor avea posibilitatea să depună oferte prin care maximizează preţul de vânzare. Contravaloarea a 9,9% din pachetul scos la vânzare va fi transferată Fondului Proprietatea, alte 5% din acţiuni urmând să fie vândute foştilor şi actualilor angajaţi ai CEC. Restul de acţiuni până la 100% va fi tranzacţionat pe piaţa de capital. Valoarea contabilă a CEC a fost estimată în 2004, potrivit preşedintelui instituţiei, Eugen Rădulescu, la 200-250 milioane de euro, ultima reevaluare a activelor fixe deţinute de CEC având loc în anul 2004. Analiştii apreciau că OTP va dispune, probabil, de cea mai mică sumă în vederea lansării unei oferte, în condiţiile în care banca ungară a cheltuit recent 1,1 miliarde de euro pentru achiziţii. Pe de altă parte, bancherii apreciau că CEC va trebui să treacă printr-o perioadă de minimum doi ani de restructurare - proces care, alături de investiţii, necesită cheltuieli de minimum 300 milioane de euro. Principalul punct forte al CEC este numărul mare de sucursale deţinute - jumătate din cele ale sistemului bancar autohton - şi prezenţa în oraşele mici şi mediul rural, zone în care celelalte bănci sunt aproape inexistente. OTP Bank Ungaria, care are active de circa 20 miliarde de euro, în acest an a cheltuit peste un miliard de euro pentru achiziţii. OTP Bank are, în Ungaria şi celelalte şase state din zonă unde este prezentă, circa 1.000 de unităţi. National Bank of Greece - cea mai mare şi mai veche bancă din Grecia - are o reţea de 570 filiale în Grecia, la care se adaugă alte 290 în străinătate. La finele lunii martie a.c., activele totale ale grupului erau de 61,1 miliarde de euro. Raiffeisen a anunţat ieri achiziţionarea, cu 130 milioane de euro, a eBanka din Cehia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite