Raiffeisen Bank, candidat neoficial în cursa pentru CEC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin menţinerea scrisorii de garanţie a băncii austriece, statul a lăsat o portiţă pentru a reactiva negocierile cu candidatul respins oficial

preluarea celei de a cincea bănci din România se află doi candidaţi, National Bank of Greece şi OTP Bank, însă situaţia ar putea lua o întorsătură neaşteptată.
Deşi concernul Raiffeisen Zentralbank - Raiffeisen International a fost scos oficial la jumătatea lunii iulie din cursa pentru privatizarea CEC, statul nu a renunţat definitiv la varianta austriacă. Negocierile dintre Comisia de privatizare a CEC şi perdantul din vară, Raiffeisen Bank, pot fi oricând reluate datorită unei "portiţe" lăsate deschise chiar de statul român. Deşi anunţată ca fiind ieşită din cursa pentru achiziţionarea a 70% din acţiunile CEC, banca austriacă are, în mod surprinzător, în momentul de faţă, şansa de a reintra în procesul de negociere. Cum? În cazul în care statul nu e mulţumit de niciuna dintre ofertele celor două bănci rămase oficial în cursă, National Bank of Greece şi OTP Bank, Comisia de Privatizare poate reactiva discuţiile cu banca austriacă.
După aproape cinci luni de la anunţarea finaliştilor, Raiffeisen încă mai are şi în acest moment reţinută în conturile statului român scrisoarea de garanţie, document ce reprezintă condiţia minimă obligatorie în privinţa valabilităţii ofertei de preluare a CEC. "Când Comisia de Privatizare a stabilit finaliştii, Raiffeisen a intrat practic în stand by, ceea ce înseamnă că nu am fost niciodată declaraţi ca fiind ieşiţi în totalitate din cursa preluării CEC. Statul a lăsat, practic, o "portiţă" prin care să se poată întoarce la oferta Raiffeisen. şi asta pentru că, în momentul de faţă, banca noastră respectă condiţia contractului final prin care suntem obligaţi să ne menţinem scrisoarea de garanţie la Trezoreria statului", a declarat, pentru Adevărul, Andrei Stamatian, director Organization & Process Management Area la Raiffeisen Bank.
Valabilitatea scrisorii de garanţie, prelungită
Contactat telefonic, ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, în acelaşi timp şi şeful Comisiei de Privatizare a CEC, a declarat că scrisorile de garanţie depuse de angajanţi pentru CEC au un termen de valabilitate. "Scrisorile de garanţie sunt valabile doar până la expirarea acestui termen", precizează ministrul de finanţe. Cu alte cuvinte, şeful Comisiei de Privatizare a CEC spune că, odată ce termenul scrisorii de garanţie a Raiffeisen expiră, în mod automat banca austriacă îşi pierde şi statutul de candidat neoficial. Interesant este că una dintre condiţiile impuse de Comisia condusă de Sebastian Vlădescu se referă chiar la reînnoirea termenelor scrisorilor de garanţie, în situaţia amânării procesului de privatizare. Ceea ce se şi întâmplă, de altfel. "În scrisoarea de instrucţiuni, comisia nu şi-a stabilit niciun termen-limită pentru privatizarea CEC, ceea ce face ca totul să se amâne. Participanţii la acest proces trebuie astfel să îşi extindă, prin obligaţiile asumate odată cu depunerea ofertelor angajante, perioada de valabilitate a scrisorilor de garanţie, ceea ce Raiffeisen a şi făcut chiar în urmă câteva zile. Confirmarea noastră a fost primită de Eximbank, iar astăzi urmează să înştiinţăm de acest lucru şi Ministerul Finanţelor", explică Andrei Stamatian. Din luna iulie, când au fost anunţaţi finaliştii, procesul de trecere a CEC în proprietate privată a cunoscut o serie de amânări a termenelor fixate în programul de privatizare.
Finaliştii vor să consulte camera de date a CEC
Surse bine avizate din piaţa bancară susţin faptul că una dintre cauzele întârzierilor este aceea a cererilor făcute, în urmă cu două săptămâni, atât de National Bank of Greece, cât şi de OTP Bank pentru o ultimă consultare a camerei de date a CEC. Cei doi finalişti vor să consulte situaţia financiară exactă şi evoluţia pe piaţa autohtonă a băncii în ultimele patru luni. şi asta pentru că ultimul contact cu realitatea din interiorul CEC a avut loc în luna iunie, cu câteva săptămâni înaintea nominalizării finaliştilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite