Radu Graţian Gheţea: Reglementările pot deveni periculoase, dacă nu ţin pasul cu piaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Reglementare" a fost unul dintre cuvintele rostite cel mai des în ultimele trei zile la Zagreb, la Reuniunea Anuală a Guvernatorilor Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare. S-a cerut reglementarea pieţelor de capital, a actorilor de pe piaţa bancară, a activităţii băncilor internaţionale.

Despre reglementarea sectorului bancar din România, preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, care este, în acelaşi timp, şi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), prezent la reuniune, spune că aceasta „nu este un lucru etern, ea trebuie să se schimbe odată cu piaţa, altfel devine nocivă, ca şi lipsa reglementării".

„În România am avut şi avem reglementări bune, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să le adaptăm permanent la reglementările europene, dar şi la condiţiie actuale. În ceea ce priveşte cerinţele europene în domeniul bancar, BNR a făcut deja o listă de noi reglementări pe care intenţionează să le facă şi ne-a şi transmis-o, ceea ce e un lucru bun", a spus Radu Gheţea, citat de Agerpres.

În opinia sa, un pas înainte pe calea reglementării este apariţia practicii de autoreglementare, iar un exemplu este realizarea de către ARB a legislaţiei privind migrarea conturilor, cu obţinerea avizului ulterior al BNR.

„Până în septembrie, tot prin autoreglementare, va fi realizat şi cadrul legislativ privind sistemul de plăţi", a mai adăugat Radu Gheţea.

Atunci când este vorba despre reglementare din partea unei alte autorităţi, inclusiv a BNR, preşedintele ARB consideră că trebuie avut în vedere caracterul temporar al oricărei reglementări, care trebuie să fie în pas cu evoluţia pieţei. „Un exemplu edificator este apariţia, acum câţiva ani, a regulamentului privind reevaluarea anuală de către bănci a garanţiilor. Atunci a trecut aproape neobservat şi niciun control care a trecut pe la băncile unde am lucrat nu a întrebat de reevaluarea garanţiilor", a spus el.

Într-adevăr, în 2007 ar fi fost o pierdere de timp să evaluezi valoarea unui apartament dat garanţie pentru un credit, când ştiai că valoarea lui creşte permanent. „Problema nu a preocupat atunci pe nimeni, nici pe noi, nici pe reglementator", îşi aminteşte Radu Gheţea.

Condiţiile în piaţă s-au schimbat şi reevaluarea este necesară mai des. „În opinia mea, reevaluarea individuală a apartamentelor care constituie garanţii pentru creditele ipotecare nu se mai poate face, pentru că băncile i-ar irita exact pe clienţii care plătesc, dat fiind că pe ceilalţi nu prea mai ai de unde să îi iei. Dacă nu se mai poate face evaluarea individuală conform standardelor internaţionale (IFRS), ea ar trebui să fie eliminată şi înlocuită cu una pe bază de indici, pentru că există companii de la care am putea lua indicii de corecţie a valorii garanţiilor", este de părere preşedintele ARB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite