Radu Berceanu critică legea chiriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul transporturilor vrea ca pachetul legislativ, care reglementează domeniul locativ, să fie auditat de un consultant internaţional Proiectul legii chiriilor, prezentat pe site-ul

Ministrul transporturilor vrea ca pachetul legislativ, care reglementează domeniul locativ, să fie auditat de un consultant internaţional

Proiectul legii chiriilor, prezentat pe site-ul Ministerului Transporturilor, elaborat de direcţia subordonată ministrului delegat Laszlo Borbely, nu este fezabil, iar ministerul va angaja un consultant pentru a formula noi propuneri, a declarat, ieri, ministrul Radu Berceanu (foto).

"După cum ştiţi, partea de construcţii este coordonată de domnul Laszlo Borbely, implicit şi Direcţia de locuinţe din acest minister. Proiectul de lege privind reglementarea raporturilor dintre proprietari şi chiriaşi este iniţiat şi postat pe site de această direcţie cu acordul domnului Laszlo Borbely. Nu cred că ceea ce este în dezbatere pe site este un proiect fezabil, ca urmare îmi cer scuze pentru tot disconfortul creat de apariţia acestui proiect", a afirmat ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului. Proiectul legii chiriilor publicat la mijlocul acestei săptămâni pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului pentru dezbatere publică prevede, printre altele, că închirierea locuinţelor trebuie făcută prin contracte încheiate pe o perioadă de cinci ani, iar acordurile vor putea fi reziliate doar în anumite situaţii, precum neplata chiriei pe trei luni consecutiv sau degradarea imobilului.

Proiectul a fost criticat de specialiştii din domeniul imobiliar, care au apreciat că aplicarea acestor prevederi ar încuraja tranzacţiile "la negru", afectând şi companiile multinaţionale şi sistemul bancar. MTCT şi-a propus să organizeze o licitaţie internaţională pentru angajarea unui consultant, însărcinat să auditeze întregul pachet legislativ în domeniul locativ, considerat unul foarte complex, potrivit lui Berceanu. "În acest moment, licitaţia este în derulare, fiind în faza de depunere a ofertelor. Consultantul desemnat prin această licitaţie va face totodată şi o prezentare a cadrului legislativ ce reglementează domeniul locativ în ţările europene şi vom vedea care model se potriveşte cel mai bine şi în România, urmând ca în final să propună un pachet legislativ ce va conţine mai multe legi ce reglementează acest sector, legea chiriilor fiind una dintre ele", a spus ministrul transporturilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite