ROMÂNIA S-A ÎNTORS ÎN RECESIUNE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul Intern Brut în trimestrul I 2012 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2011 (date ajustate sezonier), ceea ce înseamnă o revenire a României în recesiune.

Faţă de trimestrul corespunzător din anul 2011, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 0,3% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier, a anunţat azi-dimineaţă Institutul Naţional de Statistică.

UPDATE1 Vasilescu, BNR: În ţara asta muncesc prea puţini oameni"

Consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu a declarat, la Realitatea TV, că una dintre probleme României care ar fi generat această recesiune "tehnică, dar statistică", este determinată de faptul că în ţara noastră "muncesc prea puţini oameni".
"În ţara asta prea puţini oameni muncesc. La 1.000 de locuitori avem cel mai mic număr de salariaţi din toată Uniunea Europeană. Munca nu dă roadele pe care le aşteptăm noi. Până când munca nu se va schimba, până nu va fi regenerată, ne vom tot plimba aşa", a spus Adrian Vasilescu.

UPDATE2 Florin Cîţu: Orice recesiune începe prin a fi tehnică

„INS a mai dezlegat un mister: România ESTE din nou în recesiune. Având în vedere că este un an electoral, majoritatea comentariilor oficiale se vor concentra pe aspectul «tehnic» al acestei recesiuni. Vom auzi că avem doar două trimestre consecutive de scădere a PIB - defniţia unei recesiuni tehnice. Foarte adevărat, numai că orice recesiune începe cu o recesiune tehnică!“, arată, pe blogul său, analistul economic Florin Cîţu, fost economist-şef al ING Bank România.

Pentru cei care urmăresc variabilele din economia României, cifra anunţată astăzi de INS (-0,1% în T12012 faţă de T42011) nu ar trebui să fie o surpriză: „Producţia industrială lunară şi anuală, împreună cu evoluţia comenzilor din industrie, estimau o evoluţie proastă a economiei în primul trimestru din 2012“.

Întrebarea este acum ce se întâmplă cu creşterea economică în 2012 şi după aceea? „Sunt iar două dimensiuni şi ambele depind de modul cum vor răspunde polticile economice la realitatea economică din România. Din punctul meu de vedere, o stimulare fiscală prin creşterea cheltuielilor publice, susţinută de o politică monetară prea relaxată, va menţine economia pe plus în 2012, dar va scădea potenţialul de creştere pe termen lung şi va duce cu siguranţă la o nouă criză economică în România până în 2015. În schimb, o politică economică de stimulare prin reducere de taxe, împreună cu un plan credibl de scădere a cheltuielilor publice şi a daotriei publice (reforma admnistraţiei publice) în următorii doi ani şi cu o politică monetară concentrată doar pe un singur obiectiv va duce la un potenţial de creştere mai mare pe termen lung“, a mai notat economistul.

Istoria se repetă

Avem, astfel, cel de-al doilea trimestru consecutiv de scădere pentru PIB, după ce şi în trimestrul IV din 2011 economia a scăzut cu 0,2% ca serie ajustată sezonier faţă de perioada iulie-septembrie (trimestrul 3 din 2011), ceea ce înseamnă că România a intrat în recesiune tehnică. Aceasta este, de fapt, o revenire în starea de recesiune, după ce în aceeaşi perioadă din 2008-2009 (T4 2008, respectiv T1 2009) România intrase în criza care a durat până în primul trimestru din 2010.
Produsul Intern Brut pentru trimestrul I 2012, în variantă detaliată, va fi publicat prin comunicat de presă, conform calendarului de pe site-ul INS,  în data de 6 iunie 2012.
În 2011, România a avut o creştere economică de 2,5%, susţinută de evoluţia din agricultură, cu un plus de 11,3%, şi industrie (+5%).

Anul 2012 va fi, totuşi, pe plus

Conform prognozei de primăvară a Comisiei Europene, România va înregistra o creştere de 1,4% a PIB în acest an, faţă de +2,5% anul trecut, iar în 2013 indicatorul va ajunge la +2,9%. La rândul său, FMI a estimat o creştere economică de 1,5% pentru 2012.
Reamintim că, în luna martie, ministrul de atunci al Finanţelor, Bogdan Drăgoi, spunea că România a avut „neşansa vremii“ în primul trimestru din 2012. „Economia se pare că se va contracta faţă de ultimul trimestru din 2011, dar nu pentru că s-a redus economia sau cererea, ci pentru că nu s-a putut livra efectiv. Tehnic, este posibil să intrăm în recesiune în primul trimestru, dar anualizat vom avea creştere“, a declarat atunci Bogdan Drăgoi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite