RMGC: Câştigurile statului român din proiectul Roşia Montană sunt competitive în forma actuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigurile statului român din proiectul minier de la Roşia Montană, în forma lui actuală, sunt competitive cu orice altă ţară din lume, apreciază preşedintele Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), Dragoş Tănase, care spune însă că nu va refuza vreo invitaţie la discuţii pe această temă.

La finele săptămânii trecute, preşedintele Traian Băsescu spunea că statul român ar trebui să-şi majoreze participaţia în proiectul Roşia Montană.

Oficiali din Ministerul Economiei au explicat la acea dată, pentru "Adevărul", că renegocierea contractului nu este posibilă atâta vreme cât proiectul nu a fost demarat, fiind blocat la stadiul obţinerii avizului de mediu.

Ieri seară, la TVR, Băsescu a reluat această temă şi a precizat că susţine mai mult decât oricând urgentarea proiectului, în contextul preţului mare al aurului din prezent. El a arătat că rezerva de aur a BNR ar trebui majorată. Citiţi în ediţia de mâine a ziarului "Adevărul" de ce nu justifică aceste afirmaţii ale lui Băsescu urgentarea proiectului de la Roşia Montană.

RMGC: Vom participa la discuţii

"Noi vom fi bucuroşi să participăm la discuţii. În cadrul acestor discuţii vom explica faptul că proiectul RMGC aduce beneficii economice importante economiei României şi că, în momentul de faţă, proiectul este bine structurat, este robust şi va genera cash-flow-uri importante pentru economia României. Măsurate de către experţi internaţionali, experţi mondiali. Aceşti experţi au concluzionat că proiectul, în forma actuală, generează beneficii competitive în plan mondial. Evident, noi nu refuzăm niciun fel de invitaţie la dialog. În momentul în care vom avea aceste discuţii vom prezenta structura beneficiilor actuale", a declarat Tănase, astăzi, într-un interviu acordat agenţiei Mediafax.

Întrebat dacă firma pe care o conduce este dispusă la o eventuală renegociere a beneficiilor, Tănase a apreciat că, din punctul de vedere al RMGC, "câştigurile statului român sunt competitive în momentul de faţă cu orice altă ţară din lume".

"Din punctul nostru de vedere, câştigurile statului român sunt competitive în momentul de faţă cu orice altă ţară din lume, dar nu vom refuza nicio invitaţie la dialog. O să ne prezentăm şi o să discutăm la momentul respectiv", a afirmat Tănase.

El a mai spus că, până în prezent, compania nu a fost invitată la vreo "renegociere a beneficiilor".

"Nu, nu am fost invitaţi la vreo negociere punctuală. Încă o dată: nu comentez pe acest subiect. Ca să clarificăm lucrurile: în momentul de faţă noi avem o procedură pe acordul de mediu. Deci noi, practic, în momentul de faţă suntem mobilizaţi, discutăm, suntem sută la sută implicaţi pe procedura de acord de mediu. Din punctul nostru de vedere, în acest moment focus-ul este pe această procedură, pe comentariile domnului Borbely referitoare la diverse aspecte de mediu din proiect, deci vrem să terminăm acea procedură. Urmează ca partea cu contractul s-o discutăm la momentul oportun", a mai declarat Dragoş Tănase.

Avizul de mediu nu depinde de renegocierea contractului

Întrebat dacă i s-a sugerat că eliberarea acordului de mediu pentru proiect ar fi condiţionată de o eventuală renegociere, Tănase a răspuns negativ.

"Nu ni s-a sugerat niciodată faptul că evaluarea de mediu ar fi condiţionată de renegocierea contractului. În momentul de faţă, procedura continuă, merge pe acordul de mediu. Nu avem elemente care să indice suspendarea procedurii în momentul de faţă aşteptând o eventuală renegociere", a răspuns Dragoş Tănase.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite