REGULAMENT Avans minim de 25% pentru creditele imobiliare în euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care îşi obţin veniturile în lei şi vor să contracteze un credit imobiliar în euro vot trebui să aducă băncii un avans minim de 25% din valoarea proprietăţii, prevede forma finală a Regulamentului 24/2011 al Băncii Naţionale a României, privind creditele destinate persoanelor fizice. În proiectul de regulament, publicat în septembrie, pentru acest tip de credit se stipula un avans minim de 30%.

Băncile vor solicita un avans de minim 25% la creditele imobiliare în euro şi 40% la împrumuturile imobiliare în alte valute, dacă veniturile clientului nu sunt exprimate în moneda respectivă sau nu sunt indexate la acea valută.

Condiţiile nu se aplică şi în cazul creditelor „Prima Casă“, unde avansul minim este de 5%,  şi nici refinanţărilor.

Pentru creditele imobiliare în monedă naţională, clienţii vor aduce un avans de cel puţin 15%, iar la creditele imobiliare în devize străine pentru care clienţii obţin veniturile în valuta de împrumut, sau indexate la acea monedă, avansul minim este de 20%.

„Valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 85% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor acordate în lei. În cazul creditelor denominate într-o monedă străină sau indexate la cursul unei monede străine, valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 80% din valoarea garanţiei ipotecare dacă debitorul obţine veniturile eligibile denominate ori indexate la moneda creditului“, se arată în forma finală a Regulamentului BNR, potrivit Mediafax. 

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat săptămâna trecută, că BNR nu va impune restricţii la creditele în valută pentru locuinţe prin proiectul de regulament privind limitarea împrumuturilor de consum.

BNR defineşte creditul pentru investiţii imobiliare ca fiind orice credit care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
-    este garantat cu ipotecă imobiliară;
-    este acordat în scopul dobândirii ori menţinerii drepturilor de proprietate asupra unui teren şi/sau unei construcţii, realizate ori care urmează să se realizeze, sau în scopul reabilitării, modernizării, consolidării ori extinderii unei construcţii sau pentru viabilizarea unui teren; în această categorie intră şi creditele acordate exclusiv în scopul rambursării unui credit pentru investiţii imobiliare.

Banca centrală califică toate celelalte împrumuturi pentru populaţie drept credite de consum.

Creditele de consum vor avea o scadenţă de cel mult cinci ani, iar clienţii trebuie să aducă garanţii de 133% din valoarea împrumutată.

De la aplicarea maturităţii maxime de 5 ani vor face excepţie creditele de consum care sunt acordate în lei, cu un avans de cel puţin 40%, în scopul dobândirii ori menţinerii drepturilor de proprietate asupra unui teren şi/sau unei construcţii, realizate ori care urmează să se realizeze, sau în scopul reabilitării, modernizării, consolidării ori extinderii unei construcţii sau pentru viabilizarea unui teren; în această categorie intră şi creditele acordate exclusiv în scopul rambursării unui credit pentru investiţii imobiliare.


Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a aprobat vineri Regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice, prin care va limita, printre altele, accesul la împrumuturile în valută.

„Regulamentul impune creditorilor definirea unor criterii mai exigente pentru acordarea creditului de consum în valută, însă nu afectează -  comparativ cu condiţiile actuale - accesul la creditele în valută pentru care atât destinaţia cât şi garanţiile aferente sunt de natură imobiliară”, se arata într-un comunicat al BNR.

Regulamentul intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial si va fi disponibil, după publicare, pe pagina de internet a Băncii Naţionale a României.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite