Putin prelungeşte restricţiile pentru exporturile de grâu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Rusia au anunţat că vor prelungi restricţiile pentru exporturile de grâu ale statului până la sfârşitul anului 2011. Preţul grâului s-a majorat cu 0,8% în urma anunţului, pe fondul temerilor că producţia mondială va fi sub aşteptări. Astfel, preţul grâului este cu 60% mai mare decât era în urmă cu trei luni.


Începând cu 15 august, Rusia a sistat exporturile de grâu, pe fondul unei recolte cu 30% mai mică decât cea obţinută în perioada similară din 2009. Iniţial, interzicerea livrărilor externe urma să expire la sfârşitul anului, oficialii ruşi precizând că măsura va fi revizuită pe parcurs, în funcţie de recolta obţinută. Acum, premierul Vladimir Putin a declarat că varianta reluării exporturilor va putea fi luată în considerare după recoltarea producţiei din 2011, informează "The Wall Street Journal".

Cu toate că Rusia şi-a motivat decizia prin nevoia de a stabiliza piaţa internă şi prin dorinţa de a înlătura "temerile inutile" ale producătorilor şi ale comercianţilor, există voci care susţin că recolta din 2010 nu va reuşi să acopere cererea internă a statului, estimată la 77 de milioane de tone, Rusia fiind astfel nevoită să apeleze la importuri. Însă oficialii au respins această ipoteză. „Acest zvon este răspândit de comercianţi necinstiţi pentru a pune pe jar pieţele", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Agriculturii din Rusia, citat de Reuters.

Creşterea preţului grâului a determinat, în august, o majorarea a preţurilor alimentelor cu 5% la nivel mondial, cea mai mare creştere înregistrată din noimebrie 2009, potrivit datelor ONU.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite