Putin vrea să facă afaceri cu Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

din lume, a scăpat, marţi, de probleme clubul de fotbal din Bundesliga cu cele mai mari datorii, Shalke 04, printr-o sponsorizare generoasă, de 125 milioane de euro. "Shalke are o mulţime de

din lume, a scăpat, marţi, de probleme clubul de fotbal din Bundesliga cu cele mai mari datorii, Shalke 04, printr-o sponsorizare generoasă, de 125 milioane de euro. "Shalke are o mulţime de conexiuni cu sectorul energetic german, dar şi mulţi suporteri. De aceea i-am sponsorizat", a declarat Serghei Fursenko, preşedintele Lentransgaz - subsidiară a Gazprom - şi, totodată, preşedintele clubului de fotbal Zenit Sankt Petersburg.
În acelaşi timp, Rusia spune că este dispusă să acorde prioritate Europei (a se citi Germania) la livrările de gaz din cel mai mare zăcământ al Rusiei. Asta ar însemna acoperirea necesarului de gaz al Germaniei pentru deceniile următoare, dar şi adâncirea dependenţei nemţilor faţă de Rusia. Relaţiile cu Statele Unite ale Americii ar avea şi ele de suferit, titrează "Times".
Preşedintele Rusiei a plecat la vânătoare de oportunităţi de afaceri în Bavaria, zona cea mai puternic dezvoltată a Germaniei, titrează şi AFP. "Este logic că tema centrală a discuţiilor noastre va fi întărirea comerţului şi a legăturilor economice", a declarat Putin referitor la planurile sale de a se întâlni cu politicienii şi liderii oamenilor de afaceri din Bavaria. Economia Germaniei se luptă să ducă la bun sfârşit reformele atât de necesare, în timp ce Rusia este plină de bani de pe urma exporturilor sale de petrol şi gaze.
După ce s-a întâlnit cu Merkel, marţi, la Dresda, Putin şi-a concentrat discursul pe oferta Rusiei de a transforma Germania într-un partener-cheie pe piaţa energiei prin redistribuirea gazului din Shtokman prin Germania. "Dintr-un consumator major de produse energetice, Germania s-ar putea transforma într-un centru major de distribuţie... Economia germană are un interes aici", a spus liderul de la Kremlin. El a afirmat însă şi disponibilitatea Rusiei de a colabora pentru a ajuta producătorul european de avioane, EADS, să iasă din criză. O bancă de stat din Rusia deţine, de altfel, 5 procente din acţiunile EADS. Astfel, Putin este văzut drept un lider politic cu un puternic simţ al afacerilor, care favorizează din ce în ce mai mult Germania, cel mai important partener comercial al Rusiei, şi susţine proiectele investiţionale care înlesnesc companiilor ruseşti accesul pe pieţele străine.
Cotidianul "The Times" mai aminteşte de o schimbare radicală în relaţiile ruso-germane din ultimele 18 luni. "Putin nu mai cere favoruri. De unde companiile nemţeşti ca E.ON sau BASF investeau în industria rusească a gazelor şi petrolului, acum, guvernele germane îşi vor plăti facturile la energie direct către companiile ruseşti dornice, mai nou, să investească în Germania", titrează "Times". Putin vede formarea unei pieţe-gigant care să lege Rusia şi Uniunea Europeană - o piaţă de cel puţin 600 milioane de consumatori - ca pe o modalitate de a ţine pasul cu China şi India.

Gazprom exploatează singur la Shtokman
• Politica a fost factorul-cheie în decizia luată zilele trecute de Gazprom, de a exploata singură Shtokman, cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Rusia, consideră analişti americani, citaţi de AFP.
• Gazprom a şocat astfel piaţa mondială a energiei, mai ales că alte cinci companii, două americane, două norvegiene şi una franceză, îşi lansaseră ofertele de exploatare.
• Preşedintele Gazprom, Alexei Miller, a spus însă că niciuna dintre aceste companii nu oferise "destul". Dacă gigantul rusesc îşi poate exporta singur gazul, fără ajutor străin, atunci lumea energiei se va schimba fundamental, titra "Times".
• Rezerva de gaze naturale de la Shtokman, aflată în Marea Barents, este estimată la 3.700 miliarde de metri cubi de gaz şi 31 milioane de tone metrice de gaz condensat, adică suficient pentru aprovizionarea întregii lumi timp de un an. La capacitate maximă, Shtokman ar putea produce echivalentul unei zecimi din cererea totală de gaze naturale a SUA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite