Putin: Nu înţeleg de ce ţările europene caută o mai mare independenţă faţă de gazul rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ceremonie de semnare a acordului dintre Rusia şi Austria pentru gazoductul South Stream, premierul autstriac Werner Faymann a dat asigurări că South Stream nu este incompatibil cu proiectul Nabucco, proiect susţinut de UE. Acelaşi lucru a fost subliniat şi de Vladimir Putin. Cu toate acestea premierul rus a declarat că nu înţelege de ce ţările europene caută "o mai mare independenţă faţă de gazul rusesc".

Potrivit lui Vladimir Putin, prin intermediul South Stream, Rusia doreşte să-şi diversifice clienţii din Europa care cumpără gaz natural. Această diversificare va spori securitatea furnizării de gaz pentru Austria şi va juca un rol important pentru furnizarea de gaz la nivel european, a explicat premierul rus.

Mai citeşte şi:

Nabucco a început să caute furnizori de componente pentru construcţia conductei

"Este lipsit de sens să construieşti o conductă fără să ai contracte. Spuneţi-mi un singur contract pentru Nabucco. În ceea ce priveşte South Stream, putem să încheiem contractele în orele care urmează. Aceasta nu înseamnă însă că realizarea proiectului Nabucco ar fi imposibilă, dacă va creşte cererea. Pur şi simplu, acum este prematur", a declarat Putin.

Rusia şi Austria au încheiat sâmbătă acordul pentru gazoductul South Stream. Documentul a fost semnat la Viena de ministrul rus al energiei, Serghei Scimatko, şi de ministrul austriac al economiei, Reinhold Mitterlehner. La ceremonia de semnare au fost prezenţi premierul rus Vladimir Putin şi omologul său austriac Werner Faymann.

Acordul este valabil 30 de ani şi stabileşte cadrul juridic privind traseul gazoductului pe teritoriul austriac.

Rusia a semnat deja acorduri similare cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia şi Croaţia pentru ca proiectul South Stream să includă toate aceste ţări.

Potrivit unei variante iniţiale a traseului, conducta South Stream, cu o lungime de aproximativ 900 de kilometri, va trece pe sub Marea Neagră, din Novorosisk până la Varna, în Bulgaria, urmând să transporte gaze ruseşti către Europa, ocolind Ucraina.

Prin această conductă ar urma să fie transportat 35% din volumul total de gaze destinate Europei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite