Putin şi Lukaşenko încearcă să rezolve criza petrolului prin telefon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kremlinul este însă decis să nu cedeze în războiul economic cu Minskul şi pregăteşte taxe pentru mărfurile belaruse

Foştii aliaţi Vladimir Putin şi Alexandr Lukaşenko au ajuns ieri la un compromis în disputa economică din cauza căreia cinci ţări din Europa nu mai primesc petrol prin conducta Drujba. Cei doi au vorbit la telefon şi au căzut de comun acord să găsească o soluţie la ieşirea din criză, a anunţat ieri preşedinţia belarusă.
Oficialii ruşi şi canalele tv de stat din această ţară n-au făcut însă nicio referire la un eventual compromis între cei doi şefi de state. Contactat telefonic de AFP, serviciul de presă de la Kremlin s-a limitat doar la a confirma că Putin şi Lukaşenko au vorbit la telefon. Premierilor celor două ţări li s-a cerut "să pregătească, în decursul următoarelor două zile, propuneri concrete pentru rezolvarea tuturor problemelor în cauză şi să le prezinte şefilor de state vineri, 12 ianuarie", a mai precizat preşedinţia belarusă.
Rusia pierde anual 4 miliarde $ în "ajutoare" pentru Minsk
După ce Moscova a impus, pe 13 decembrie 2006, o taxă de export de 180 de dolari pe tonă la produsele petroliere destinate Belarusului, exporturi scutite până acum de taxe, Minskul a cerut, la rândul său, Moscovei să plătească o taxă de 45 de dolari pentru fiecare tonă de petrol rusesc care trece pe teritoriul său.
"Belarusul propune în mod reciproc renunţarea şi la taxa belarusă, şi la taxa rusă şi găsirea unei formule de împărţire a veniturilor provenite din exportul din Belarus al produselor rezultate din prelucrarea petrolului rus. Aceasta ar duce la protejarea intereselor ţărilor terţe, care depind de tranzitul petrolului rusesc", se arată într-un comunicat emis presei de Amabasada Belarusului în România.
Ulterior, premierul belarus, Serghei Sidorski, a declarat că ţara sa a renunţat la taxele de tranzit aplicate la transportul petrolului rusesc. Astfel, alimentarea cu petrol a Europei Occidentale poate fi reluată. Sidorski se aşteaptă ca şi Moscova să renunţe la toate restricţiile în relaţiile comerciale cu Belarus. Compania din Belarus, care operează conducta Drujba pe teritoriul fostei republici sovietice, a spus că poate da drumul petrolului, la 40 de minute după ce primeşte ordinul oficial.
Vladimir Putin a pus gând rău produselor exportate de Belarus
Unele mass-media ruse, dar şi analiştii spuneau ieri că Putin pare determinat să nu cedeze, în ciuda impactului negativ pe care această criză îl are asupra reputaţiei Rusiei ca important furnizor de energie pentru Europa. Putin s-a săturat să-l susţină pe autoritarul Lukaşenko, pe care unele guverne oocidentale l-au supranumit "ultimul dictator din Europa". Moscova se plânge acum că regimul anterior de schimburi comerciale scutite de taxe cu Belarusul a costat Rusia 4 miliarde de dolari anual.
Ziarul rusesc "Vedomosti", citat de "International Herald Tribune", relatează că Rusia plănuieşte să impună taxe la mai mult de jumătate din importurile belaruse, lovitură prea grea pentru economia de stat şi aşa ineficientă a fostei republici sovietice. Ziarul citează un oficial din guvernul de la Moscova care spune că, din februarie, Rusia ar putea aplica impozite pe bunurile importate din Belarus, care se ridică la 6 miliarde de dolari anual şi care acum circulă în regim duty-free. Asta ar însemna 80-100% din exporturile Belarusului care merg spre Rusia, inclusiv carne şi produse din carne, lapte şi alte produse lactate, televizoare şi mobilă. "Dacă Belarusul refuză să cedeze, normal, vom fi forţaţi să luăm măsuri ca răspuns la acţiunile lor", a spus ministrul rus al economiei, Alla Borisenkova, citată de AP.
Publicaţia "Nezavisimaya Gazeta" de la Moscova, care titrează pe prima sa pagină "Acesta este un război", comentează că replicile dure ale lui Putin vizavi de conflictul cu Minsk nu lasă niciun dubiu în privinţa faptului că, de data aceasta, Putin este pregătit să meargă până la capăt. "Kremlinul vrea să rezolve situaţia de pe o poziţie de forţă", spune Natalia Milchakova, un analist de la Opening, o firmă de brokeraj din Moscova. Ea spune că închiderea robinetului la conducta de petrol spre Europa afectează foarte mult reputaţia Rusiei. "Belarusul este văzut în vest ca parte a unui spaţiu economic unitar Rusia - Belarus, şi dacă noi nu-l putem influenţa pe Lukaşenko prin mijloace civilizate, Europa ne va acuza pe noi", a spus Milchakova, citată de Gazeta.ru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite