Puternicii şi bogaţii lumii şi-au dat întâlnire săptămâna viitoare la Davos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 40 de oficiali de stat şi alţi 1600 de directori de mari corporaţii globale fac parte dintre cele 2600 de persoane care şi-au anunţat deja participarea la Forumul de la Davos, care se va derula între 25 şi 29 ianuarie. Anul acesta discuţiile vor depăşi subiectul crizei financiare şi se vor îndrepta către identificarea unor modele de dezvoltare noi. Cancelarul Angela Merkel va deschide lucrările forumului.

Contextul în care elita lumii se va întâlni anul acesta în celebra staţiune elveţiană de sky Davos, nu este deloc unul roz. Cel puţin aceasta este imaginea prezentată într-un document făcut public de organizatori la începutul acestei luni. Creşterea numărului de tineri fără locuri de muncă şi accentuarea polarizării societăţii între bogaţi şi săraci, sunt fenomene ce alimentează resentimentele şi frustrările la nivel de societate.

Citeşte aici despre perspectivele economiei globale în viziunea şefului FMI Christine Lagarde

Forumul de la Davos a fost adesea criticat pentru faptul că temele dezbătute au fost considerate a se plasa cu mult înafara sferei intereselor oamenilor obişnuiţi. Acesta este motivul pentru care, de această dată la Davos vor participa şi 70 de persoane în vârstă de mai puţin de 30 de ani, care să reprezinte şi această categorie de vârstă – pe tineri.

Potrivit unor oficiali ce vor lua parte la eveniment, de această dată agenda discuţiilor nu va mai fi la fel de mult dominată de subiectul crizei economico-financiare şi nici de schimbarea lumii de după evenimentele din 9-11 septembrie 2001. Întrunirea se desfăşoară anul acesta sub sloganul “The great transformation: shaping new models” (“Marea transformare: construcţia unor noi modele”). “Întâlnirea din 2012 de la Davos ar trebui să fie momentul unui nou început, care vine însă cu o nevoie disperată de a umple cu ceva vidul lăsat în urmă de dezintegrarea treptată a modelelor vechi” a declarat Ian Bremmer, preşedintele Eurasia Group, citat de portalul de ştiri financiare Marketwatch. “Având însă în vedere că sfârşitul crizei este încă foarte îndepărtat, o mare parte a atenţiei se va îndrepta în mod evident asupra Europei” a mai adăugat acesta. Acesta fiind dealtfel explicaţia pentru faptul că Angela Merkel, Cancelarul Germaniei, va deschide lucrările forumului.

Dincolo de contextual deloc încurajator în care întâlnirea de anul acesta se va desfăşura, întâlnirea de la Davos este extrem de binevenită pentru afacerile din zonă. “Întâlnirea anuală ce are loc în această staţiune este un moment extrem de important al anului, aproape la fel de important precum Crăciunul” a declarat unul dintre proprietarii de hoteluri din zonă, citat de acelaşi portal de ştiri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite