Puterea de cumpărare este în cădere liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 În timp ce scumpirile doboară noi recorduri, salariile scad. Decalajul dintre scumpiri şi evoluţia salariilor a trecut pragul de 7%, iar veniturile salariaţilor sunt tot mai mici, arată statisticile oficiale.

În timp ce media scumpirilor - rata inflaţiei - a ajuns la recordul de 8,01%, salariile au scăzut cu peste 1%, astfel că puterea de cumpărare a românilor s-a erodat cu peste 9% din martie 2010 până în aceeaşi lună a lui 2011. În mai mult de jumătate din domeniile-cheie ale economiei, salariul real (câştigul net minus inflaţia) a fost mai mic decât anul trecut, cele mai drastice scăderi regăsindu-se în rândurile bugetarilor şi angajaţilor din companiile de stat.

Creşteri ale salariului real s-au înregistrat în intervalul martie 2010 - martie 2011 în fabricarea produselor din tutun, prelucrarea ţiţeiului şi producţie video şi TV. Datele raportate de Institutul Naţional de Statistică arată că salariul mediu net pe economie a scăzut în martie 2011 cu 16 lei (-9,07%) faţă de aceeaşi lună din 2010, ajungând la 1.493 de lei.

Martie 2011 este cea de-a 12 lună consecutivă în care puterea de cumpărare a scăzut pe fondul decalajului dintre scumpiri şi dinamica veniturilor. Şi fenomenul ia cu atât mai multă amploare cu cât preţurile merg mereu în sus, iar veniturile nu mai urcă în pas cu acestea, ci au început chiar să coboare. Reamintim că, în programul de guvernare al echipei instalate la Palatul Victoria după alegerile din 2008, una dintre măsurile prioritare este „creşterea puterii de cumpărare a populaţiei". A se compara această prevedere cu datele din graficul de mai jos.  

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite