Puterea de cumpărare a românilor este în cădere liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În iunie, salariile au scăzut în timp ce preţurile au crescut. Iunie 2010 a fost a şaptea lună din ultimele 12 în care dinamica scumpirilor a depăşit-o pe cea a salariilor, erodând puterea de cumpărare a populaţiei.

Datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică arată că în iunie 2010 salariul mediu brut a fost de 1.951 de lei, în scădere cu 0,6% faţă de luna precedentă şi în creştere cu 3,4% faţă de aceeaşi lună din 2009.

Mai citiţi şi:

Peste 68% dintre comercianţi au majorat preţurile după creşterea TVA

În cazul salariului net, acesta a scăzut în iunie la 1.422 de lei, fiind cu 0,4% mai mic decât în mai 2010 şi cu doar 3,1% mai mare faţă de iunie 2009. Faţă de ianuarie 2010, salariul mediu net din iunie a fost mai mic cu 0,09%.

Or, media preţurilor a crescut, în iunie, cu 4,3% faţă de aceeaşi lună din 2009, cu 2,7% faţă de ianuarie şi cu 0,1% faţă de luna precedentă. Ceea ce înseamnă că raportul dintre scumpiri şi salarii, reprezentând puterea de cumpărare a populaţiei, a fost din nou defavorabil pentru venituri în luna iunie a acestui an.

Fenomenul a devenit deja cronic în perioada de criză pe care o parcurgem din 2008 încoace: iunie este a 11-a lună din ultimele 24 şi a şaptea din ultimele 12 în care puterea de cumpărare a scăzut!

Paradox: retailul a crescut cel mai rapid

România a avut în iunie cea mai mare creştere din UE a comerţului cu amănuntul, de 6,8% raportat la luna mai, respectiv 4,8% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

În zona euro, sectorul de retail a stagnat, iar media din întreaga Uniune Europeană s-a majorat cu numai 0,1%, potrivit datelor Eurostat. Singura explicaţie pentu creşterea din România este aceea că, aflând - în iunie - că TVA se va majora de la 19% la 24%, românii s-au înghesuit la cumpărături, mai ales în ultimele zile ale lunii.

Într-adevăr, comerţul cu produse nealimentare a crescut cu aproape 10% în iunie faţă de mai, iar cel alimentar - cu 4,3%.În schimb, în primul semestru, comerţul cu produse alimentare a scăzut faţă de aceeaşi perioadă din 2009 cu aproape 5%, iar retailul alimentar a avut o contracţie de peste 6%. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite