Puterea de cumpărare, în cădere liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evoluţia salariului mediu net pe economie în perioada decembrie 2005 - mai 2006

referitoare la câştigurile salariale rezultă că salariul mediu net pe economie înregistrat în decembrie 2005 nu a fost depăşit în niciuna din primele cinci luni ale anului 2006. În aceeaşi perioadă, media tuturor scumpirilor pe care au trebuit să le suporte românii - inflaţia - a crescut continuu, până la 2,5% în mai 2006 faţă de decembrie 2005.
Altfel spus, mărfurile s-au scumpit din ce în ce mai mult, în timp ce salariul a evoluat când în sus, când în jos, fără să reuşească să acopere diferenţele de preţ. Dacă în ianuarie mediul net pe economie a fost de 826 RON, în februarie a scăzut la 767 RON, în condiţiile unei inflaţii de 1,27% pe primele două luni. În martie, salariul a revenit la valoarea din ianuarie, dar inflaţia a crescut la 1,48%. Creşterea "spectaculoasă" din aprilie - când, de fapt, s-au dat prime cu ocazia Sărbătorilor de Paşte - a fost şi ea eclipsată de o inflaţie care a ajuns la 1,91%. Iar în luna mai, salariul de 833 RON a fost ceva mai mic decât în aprilie, în timp ce inflaţia a ajuns la 2,5%.
Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român, Marian Petre Miluţ, consideră că statisticile oficiale nu reflectă veniturile reale ale românilor. "Este evident că în economia reală încă mai circulă mulţi bani la negru, pe care cota unică n-a reuşit să-i scoată la suprafaţă. E greu de explicat cum se face că românii, având venituri de opt milioane şi ceva, umplu hipermarketurile şi pleacă puhoi la mare ori în străinătate. Veniturile sunt ceva mai mari decât se declară, şi diferenţa se dă sub diferite forme, dar asta nu înseamnă că sunt suficiente pentru a asigura un trai normal", afirmă şeful UNPR.
El spune că acest fenomen este escaladat prin diversele taxe care nu ajung la buget, dar umplu vistieriile diverselor instituţii ale statului; "presaţi de aceste taxe, agenţii economici ajung să-şi plătească salariaţii la negru". Potrivit liderului patronal, dacă s-ar da cărţile pe faţă şi s-ar declara toate veniturile, am descoperi că mediul net pe economie este de 10-11 milioane de lei.

Mai mulţi angajaţi, pe acelaşi fond de salarii
Creşterea numărului de angajaţi, raportată în primele luni ale anului 2006, s-a făcut practic pe acelaşi fond de salarii, ceea ce înseamnă că majorarea veniturilor s-a împărţit, de fapt, între mai mulţi beneficiari.
Pe lângă această explicaţie, Liviu Voinea, analist în cadrul Grupului de Economie Aplicată, adaugă şi faptul că reducerea costurilor, mai ales în industria prelucrătoare, s-a făcut pe seama salariilor. "Pentru a contrabalansa scumpirea utilităţilor şi a acoperi celelalte cheltuieli, multe companii au ales să îngheţe ori să scadă salariile angajaţilor", consideră Liviu Voinea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite