Puşcărie pentru cei care vor construi ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Î Pentru aceleaşi fapte, legiuitorul prevede însă şi posibilitatea aplicării de amenzi. Acestea sunt însă de-a dreptul usturătoare. Dacă în prezent, pentru o construcţie fără

Î
Pentru aceleaşi fapte, legiuitorul prevede însă şi posibilitatea aplicării de amenzi. Acestea sunt însă de-a dreptul usturătoare. Dacă în prezent, pentru o construcţie fără autorizaţie, poţi scăpa doar cu 10 milioane de lei vechi, după intrarea în vigoare a codului, amenda minimă va începe de la 1 miliard de lei. O prevedere controversată a codului face referire la răspunderea civilă care se poate aplica şi rudelor de gradul întâi în cazul proiectanţilor componentelor proiectului tehnic de execuţie, specialiştilor care verifică proiectele, experţilor tehnici şi ale executantului. Laurenţiu Plosceanu, preşedinte al Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), spune însă că o astfel de măsură nu este aplicabilă din punct de vedere juridic. "Răspunderea constructorului este personală şi ea nu se poate transfera către rudele de gradul întâi", spune Plosceanu.
Data de la care Codul construcţiilor va deveni literă de lege rămâne încă incertă. Preşedintele Inspectoratului de Stat în Construcţii - instituţie care a iniţiat acest cod -, Dorina Isopescu, speră că proiectul, despre care ea spune că este absolut necesar, va fi înaintat parlamentului până la sfârşitul acestui an. "În prezent, este aproape imposibil pentru un investitor să cunoască toate prevederile legale din domeniul construcţiilor", afirmă Isopescu.
Odată cu noul Cod, românii nu vor mai putea folosi pentru construcţia de locuinţe o serie de materiale de construcţie considerate periculoase. Ei vor spune astfel adio azbocimentului, cartonului bituminat care nu este protejat împotriva focului, precum şi unei întregi game de vopsele. O altă reglementare cu caracter de noutate este şi aceea că toţi cei care execută lucrări de construcţie vor fi obligaţi să asigure clădirile pe durata execuţiei acestora şi pe toată durata de folosinţă.
Liber la demolări
Seria inundaţiilor din ultimii ani a pus serios problema modului în care au fost alese zonele pentru construcţiile ultimilor decenii. Codul construcţiilor taie nodul gordian şi stabileşte că toate construcţiile civile sau industriale, amplasate în zona inundabilă a albiei majore sau în zonele de protecţie vor fi demolate.
O altă prevedere cu impact major asupra pieţei construcţiilor, dar şi asupra celei imobiliare, vizează locuinţele din mediul rural. În prezent, legislaţia exceptează de la controlul calităţii clădirile de locuinţe şi anexele gospodăreşti situate în mediul rural şi în satele ce aparţin oraşelor. Codul construcţiilor elimină această prevedere. Radu Ziliş

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite