Puiu Popoviciu a vândut IKEA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul suedez Ikea intră direct pe piaţa de retail românească, după achiziţia drepturilor de operare şi a francizei magazinului din Bucureşti, controlat de omul de afaceri Gabriel (Puiu) Popoviciu.

Operaţiunile IKEA din România, controlate de miliardarul Gabriel (Puiu) Popoviciu, au fost vândute grupului suedez IKEA, informează compania. Tranzacţia a avut loc cu câteva zile în urmă. Puiu Popoviciu, un om de afaceri controversat, a adus magazinul Ikea în România în anul 2007, prin franciză şi a avut un câştig net de 4,6 milioane de euro în primul an.

"Proprietarii francizei locale au hotărât să vândă drepturile de operare şi franciza magazinului IKEA din Bucureşti, iar acest lucru a fost văzut ca o excelentă oportunitate de către IKEA Group, având în vedere extinderea viitoare a organizaţiei IKEA în Europa de Sud-Est. De asemenea, se aşteaptă o sinergie mult mai puternică între retail şi producţia locală, ţinând cont că România este deja una dintre ţările furnizoare ale companiei IKEA", se arată într-un comunicat al IKEA.

"Suntem încrezători că apartenenţa la IKEA Group ne va ajuta să continuăm implementarea conceptului IKEA pe piaţa locală şi că ne va aduce acum și mai aproape de misiunea IKEA de a crea o viață de zi cu zi mai bună pentru cei mai mulți oameni. Așadar, vom continua să oferim produse de mobilier şi accesorii pentru casă, funcționale, de calitate și cu un design atrăgător, la prețuri accesibile pentru cât mai mulți", a declarat Cornel Oprișan, director general la  IKEA Romania.

Surse din piaţa mobilei susţin că tranzacţia s-ar ridica la aproximativ 30 de milioane de euro. Contactaţi de "Adevărul", oficialii IKEA România nu au dorit să comenteze valoarea tranzacţiei.

Managementul rămâne tot pe mâna românilor

Referitor la cine va conduce IKEA după ce aceasta a fost preluată de suedezi, Cornel Oprişan, directorul general al IKEA România, a declarat, pentru "Adevărul", că echipa de management va rămâne neschimbată.

Vânzările magazinului IKEA din Băneasa au scăzut cu 9% în 2009 comparativ cu anul 2008, până la valoarea de 349,2 milioane de lei. În ciuda scăderii vânzărilor, magazinul din Bucureşti se menţine în prima treime în topul magazinelor IKEA din lume în privinţa vânzărilor înregistrate în 2009. De asemenea, IKEA este liderul pieţei interne de mobilă, estimată la peste 1,3 miliarde de euro.


Franciza Ikea pe piaţa locală este operată de firma Moaro Trading, iar acţionarii acestei entităţi sunt firmele Engma Beheer (75,7%), Turkmall Retail BV (24,25%) şi Inter Ikea Systems BV (0,05%), potrivit datelor Registrului Comerţului.

Reprezentanţii firmei Engma Beheer, acţionarul majoritar al firmei care a operat franciza Ikea în România, a anunţat că Moaro Trading a fost achiziţionată de Ikea Balkan, companie parte a grupului suedez.

"Moaro Trading a introdus cu succes conceptul Ikea în Romania, atingând poziţia de lider al pieţei locale de profil încă din primii doi ani de operare. Achiziţionarea companiei Moaro Trading de către grupul Ikea marchează continuitatea procesului de investiţii a unei mari companii internaţionale în cadrul pieţei româneşti de retail", se arată într-un comunicat transmis de firma Engma Beheer, citat de Mediafax.


Portofoliu variat de afaceri

Principalii retaileri de mobilă din România sunt IKEA, Mobexpert, deţinut de omul de afaceri Dan Şucu, şi austriecii de la KIKA.

Gabriel Popoviciu are o avere de aproximativ 650 de milioane de euro, potrivit estimărilor Top 500 miliardari, realizat de Forbes România.

Împreună cu asociatul său Radu Dimofte, Popoviciu are afaceri în diverse domenii, precum imobiliar (este unul dintre cei mai importanţi proprietari de spaţii comerciale din Capitală), hotelier (Howard Johnson, Ramada Plaza şi Ramada Parc) şi restaurante (KFC).

Alte active importante din portofoliul lui Popoviciu sunt clădirea de birouri din Calea Dorobanţi Nr. 239 unde se află sediul central al companiei Petrom, parcul industrial Metav din zona de nord a Bucureştiului, care are o suprafaţă de 61.000 de metri pătraţi. Împreună cu partenerii săi, Popoviciu controlează prin companiile Meteor, Universal, Practic sau Comaliment, peste 50.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale, printre ele numărându-se Pavilionul "H" din Herăstrău şi Big Berceni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite