"Proprietatea" rămâne cu 12% din Electrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţionarii Fondului vor subscrie la majorarea capitalului social la un preţ de 15 ori mai mic Fondul Proprietatea va subscrie la majorarea capitalului Electrica Muntenia Sud, pentru a-şi

Acţionarii Fondului vor subscrie la majorarea capitalului social la un preţ de 15 ori mai mic

Fondul Proprietatea va subscrie la majorarea capitalului Electrica Muntenia Sud, pentru a-şi menţine participaţia de 12%. Preţul va fi însă de 10 lei/acţiune, şi nu de 41,28 euro/titlu.

În adunarea generală extraordinară, desfăşurată ieri, acţionarii au hotărât ca Fondul Proprietatea să-şi exercite dreptul de preemţiune, pentru a păstra cota de 12% deţinută la Electrica Muntenia Sud, dar au respins propunerea de subscriere la preţul de 41,28 euro/acţiune.

Fondul Proprietatea va putea astfel participa la majorarea capitalului social al Electrica Muntenia Sud (EMS) cu 19,6 milioane de lei (5,3 milioane euro), sumă de 15 ori mai mică decât valoarea stabilită iniţial de către guvern, de 80,9 milioane euro.

De ce statul nu plăteşte la fel ca Enel?

Scăderea preţului de subscriere de la 41,28 euro pe titlu la valoarea nominală a acţiunii, adică echivalentul în euro a 10 lei, este motivată prin faptul că suma iniţială, de 80,9 milioane de euro, este prea mare şi ar diminua substanţial disponibilităţile financiare ale Fondului. Acest fapt ar putea conduce la situaţia în care acţionarii Fondului Proprietatea nu vor primi dividende pentru anul 2007.

În luna aprilie, grupul italian Enel a plătit statului 394,8 milioane euro pentru 51% din acţiunile Electrica Muntenia Sud şi va efectua o majorare de capital în urma căreia va deţine până la 67,5% din companie, prin subscrierea de noi titluri, în sumă de 425,2 milioane euro, la un preţ de 41,28 euro pe acţiune.

Potrivit HG 323/2008 pentru finalizarea contractului de privatizare, Fondul Proprietatea are drept de preemţiune şi poate subscrie pentru menţinerea participaţiei, până la începutul lunii iunie, un număr maxim de circa 1,96 milioane de acţiuni, la acelaşi preţ plătit de grupul Enel, de 41,28 euro pe titlu.

Schroders Investment, consultant financiar

Firma britanică Schroders Investment Management a fost desemnată consultant financiar al Fondului Proprietatea, devansând celălalt competitor rămas la negocieri, consorţiul format din Industrie und Finanzkontor Etabl. şi Independent Capital Management, au declarat surse oficiale.

"Oferta Schroders a fost mult mai competitivă decât ce a propus consorţiul condus de firma din Liechtenstein (Industrie und Finanzkontor Etabl.- n.r.). Al treilea ofertant, tot o firmă din Anglia, Mercer, s-a retras de la discuţii", au precizat sursele citate.

Schroders va oferi consultanţă Fondului în procesul de selecţie a societăţii de administrare, dar există posibilitatea ca firma de consultanţă să asigure şi alte servicii, cum ar fi evaluarea ulterioară a activităţii societăţii de administrare selectate şi elaborarea politicii de investiţii. (Mediafax)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite